Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
   

Inne hity firmy CaliVita International

 

 
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
   

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

 SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu


Gronkowce     Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
Zakażenie    Autoszczepionka    Antybiotyki    Immunologia Probiotyki Dieta 
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia    S.O.S.   subskrypcja
 ZENTHONIC
Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz  Ocean21

Noni  Śmiertelna bakteria   Klub CaliVita
Sklep Internetowy


Choroby pasożytnicze i infekcje występują częściej u osób z upośledzonym układem immunologicznym, powodując groźniejsze dolegliwości.
 


Pasożyty człowieka -> Bakterie -> Włosnica

Włosnica (trychinoza) - Trichinella spiralis

Włośnica to zakażenie wywołane przez gatunki Trichinella spiralis, który należy do pasożytów poliksenicznych (wielodomowych) tzn. może występować u różnych gatunków mięsożernych lub wszystkożernych (świnia, lis, kot, niedźwiedź, wilk, szczur czy człowiek). Zakażenie następuje po zjedzeniu zakażonego mięsa świni lub dzika. Włośnica to ciężka choroba pasożytnicza. Objawia się wysoką gorączką, bólem w mięśniach i charakterystycznym obrzękiem twarzy; może doprowadzić do śmierci.
 

 

Jeżeli mięso kupujemy ze znanego źródła, czyli przebadane weterynaryjnie, można spożywać je bez obaw. Mięsa nie badanego kupować nie należy, może bowiem zawierać larwy włośnia krętego, który wywołuje groźną chorobę zwaną włośnicą.
Włośnica jest to choroba inwazyjna, odzwierzęca spowodowana spożyciem larw nicieni z rodzaju Trichinella. Choroba ta może przebiegać bezobjawowo lub poronnie ale mogą wystąpić również przypadki ciężkie a nawet śmiertelne.

 

W żołądku człowieka, pod wpływem enzymów trawiennych, otorbione larwy (znajdujące się wcześniej w mięśniach zwierzęcia) wydostają się z otoczek, a następnie przedostają się do jelita cienkiego. Tam w przeciągu 48-72 godzin osiągają dojrzałość płciową i kopulują.
Po kopulacji samce giną, a samice przedostają się do węzłów chłonnych. Nie składają jaj, gdyż są larworodne.

Z węzłów chłonnych larwy dostają się do krwi, a wraz z nią do mięśni poprzecznie prążkowanych. Po wniknięciu do włókna mięśniowego zwijają się spiralnie i otorbiają. Niektóre giną, inne zachowują zdolność do zarażania nawet przez kilkadziesiąt lat. Te, które przetrwają mogą nas zaatakować wywołując wiele spustoszeń w organizmie.

Samice rodzą żywe larwy L1 - każda samica około 1500. Okres wylęgania włośnia krętego w trakcie wędrówki po naszym organizmie wynosi od 1 do 45 dni, zwykle około 10-14 dni od spożycia zakażonego mięsa.

Objawy są początkowo takie jak podczas grypy: wysoka temperatura i rozległe bóle w całym organizmie, dlatego trudno rozpoznać, że jest to spowodowane włośnicą. W przypadku typowych objawów włośnicy, choroba rozpoczyna się często zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego, gorączką, bólami mięsni, oraz obrzękami twarzy zwłaszcza powiek. Włosień spiralny Trichinella spiralis jest bardzo niebezpieczny, gdyż może doprowadzić nawet do zgonu swojego nosiciela.

Trichinelloza ( włośnica) - objawy uzależnione sa od stopnia inwazji:
- wysoka gorączka - ponad 40 st. C;
- bolesność mięśni;
- bóle brzucha;
- biegunka;
- obrzęk twarzy, powiek, wysypka ( reakcja alergiczna na toksyny pasożyta);
- zaburzenia metaboliczne;
- ogólne osłabienie.

We krwi stwierdza się wysoką leukocytozę i eozynofilię.

Możliwe są ciężkie powikłania: zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie płuc, zapalenie mózgu.

Źródłem zakażenia jest mięso i jego przetwory zawierające żywe otorbione larwy włośnia spiralnego. W Polsce najczęstszą przyczyną zakażenia jest niezbadane przez lekarzy weterynarii mięso wieprzowe i dzików, rzadziej nutrii, jednak należy brać pod uwagę również możliwość zakażenia przez mięso końskie.

W szerzeniu się tej choroby odgrywają znacząca rolę małe gryzonie leśne, a także szczury. W sporadycznych przypadkach np. zaszczurzenie chlewni po spożyciu tych gryzoni przez świnie - włośnie przedostają się do mięśni tych zwierząt jako żywicieli pośrednich.
Inwazyjne larwy włośnia krętego spożyte wraz z zakażonym mięsem, pod działaniem soków trawiennych, uwalniają się z torebek łącznotkankowych i usadawiają się w błonie śluzowej kosmków dwunastnicy i jelita cienkiego organizmu człowieka.
Po osiągnięciu dojrzałości płciowej pasożyty wracają do światła jelita, gdzie samice zostają zapłodnione, następnie przedostają się one ponownie w obręb błony śluzowej i tam począwszy od 4-5 dnia inwazji, rodzą żywe larwy.

Zaznaczyć należy, że nie przestrzeganie podstawowych zasad hodowli i żywienia zwierząt, oraz skarmianie ich odpadkami mięsnymi i padliną, oraz odpadami poubojowymi wpływa na szerzenie się tej choroby wśród zwierząt domowych /świnie / i zwierząt futerkowych /lisy, nutrie/.

Wykrywanie trychin w mięsie jest stosunkowo łatwe, choć czasochłonne.

Do punktu badań trafia najczęściej próbka zbiorcza, którą poddaje się obróbce mechanicznej, trawi się je w specjalnym roztworze składającym się z enzymów trawiennych oraz wody. Podczas wirowania dochodzi do ostatecznego rozpuszczenia osłonki wapniowej i "gołe" larwy swobodnie opadają na dno. Spuszcza się próbkę na szkiełko podzielone na sektory. Pod powiększeniem trychinoskopu szuka się tych larw. Dzięki tej pracy lekarzy weterynarii za każdym razem gdy kupujemy mięso w sklepie możemy mieć pewność, że nie znajdują się w nim włośnie.

więcej foto>>

Człowiek zakaża się poprzez zjedzenie mięsa lub jego przetworów zawierających inwazyjne larwy włośnia krętego, nie poddanych odpowiedniej obróbce termicznej.

Przed spożyciem mięso w/w zwierząt musi być poddane odpowiedniej obróbce termicznej gwarantującej zabicie larw. Czas gotowania mięsa powinien wynosić minimum 30 minut na 1 kilogram masy mięsa; najlepiej jest robić to w szybkowarach. Wskaźnikiem dostatecznego ugotowania mięsa jest zmiana zabarwienia na kolor białawo szary widoczny po przekrojeniu mięsa, jego miękkość oraz nie wydzielanie się krwisto podbarwionego płynu.
W celu zabicia ewentualnych larw włośni przy stosowaniu niskich temperatur wymagane jest mrożenie kawałków mięsa do temperatury – 35 stopni C, przez co najmniej 5 godzin i przechowywanie nawet do 2 tygodni w temperaturze zamrażarki.

Nie powinno się spożywać surowego „tatara” przygotowanego z mięsa z niepewnego źródła, mięsa niedogotowanego, jak również próbować mięsa przygotowywanego na sznycle, czy zrazy przed jego usmażeniem /zapobiega to również ewentualnym zatruciom Salmonellami, które mogą być i w mięsie i jajkach/.

W Polsce jak i innych krajach Wspólnoty obowiązują badania wszelkiego mięsa przez służby weterynaryjne, uzyskanie odpowiedniego zaświadczenia o badaniu oraz znakowanie mięsa pieczęciami, których wzór ustalają odpowiednie przepisy weterynaryjne.


Leki farmakologiczne podawane są na krótko z uwagi na uch skutki uboczne, wyniszczanie "przyjaznej flory " przewodu pokarmowego oraz powodowanie uszkodzenia ściany jelita:  Pyrantelum (nazwa międzynarodowa: Pyrantelum),  Vermox (Mebendazoleum),  Zentel (Albendazolum). Z uwagi na ich szkodliwość działają zbyt krótko i często z tego powodu są nieskuteczne, a infekcja wciąż powraca niekiedy coraz intensywniej.
Co można zatem zrobić, aby skutecznie  poradzić sobie z pasożytami, chroniąc i wzmacniają  organizm, florę jelita, a tym samym zmniejszać populacje pasożytów, grzybów aż do ich wyelimowania??


Ciekawostka

Kąpiele - głównie w wywarze ze słomy owsianej -  to stary i wypróbowany, ludowy sposób na uspokajanie znerwicowanych dzieci i eliminacje pasożytów przez skórę. Polega na długotrwałej (min. 1/2 godziny) nawet 2-3 godziny - kąpieli w ciepłym wywarze ze słomy owsianej lub specjalnie przygotowanych ziołach:
owocnia fasoli - 7 łyżek stołowych
żywokost - 2 łyżki stołowe
glistnik - 4 łyżki stołowe
macierzanka - 3 łyżki stołowe
przywrotnik - 2 łyżki stołowe
słoma owsiana - 4 łyżki stołowe
Wszystko razem zalać gorącą wodą i parzyć przez godzinę.

Mikstura do smarowania po kąpieli:
słoik miodu sztucznego
mąka pszenna - 4 łyżki stołowe

Następnie miodem smaruje się głównie plecy i ramiona - nie smarować klatki piersiowej w okolicy serca. Ruchami kulistymi ze strony pleców i na karku i policzkach, pamiętam że nie wolno schodzić z masażem poniżej ostatniego zebra ani na przód klatki piersiowej ani na krtań!
Jak włosogłówka zaczyna wyłazić, można wszystko poruszyć mąką. Powstaje wtedy skorupka, która skleja robaki aby nie uciekły do "środka". Mistrzyni Polski w tej dziedzinie Pani Kufel z Chrzanowa, ścina robaczki ręczną maszynką do golenia. Inni szorują ostrą gąbką. Zabieg wychodzi tylko u dzieci, dorośli mają za grubą skórę.
Jest jeszcze jeden warunek - na kilka dni przed kąpielą najlepiej całkowicie odsunąć dzieciom słodycze. Ideałem byłoby wyeliminować słodycze całkowicie z diety dziecka. Dr. Mikołajewicz z Warszawy poleca Panią Kufel jako fachowca.
Starsze osoby po 80-tce pamiętają podobne sposoby kuracji -  opowiadają, że u nich we wsi, jak tylko jakieś dziecko stawało się szczególnie nadpobudliwe i rozdrażnione, zaraz kąpało się je w owsie. Starsze osoby mówią, że kąpiele warto robić co miesiąc 7 dni przed pełnią, bo unikamy wówczas infekcji ucha lub uporczywych bólów głowy u dziecka lub zapalenia zatok (toksemii). Po prostu wyłapujemy migrujące towarzystwo i pozbywamy się kłopotu.

Kąpiele dla dorosłych - mieszanka ziołowa na kąpiel:
ziele tymianku 50 g
kłącze tataraku 50 g
korzeń omanu 50 g
liść mięty 25 g
liść orzecha 25 9
ziele piołunu 20 g
ziele tysiącznika lub goryczka żółta 20 g
liść bobrka 20 g
koszyczek rumianku 20 g
owoc kminku 20g
Wszystko razem zalać gorącą wodą i parzyć przez godzinę.

Złogi cholesterolowe w otworach żółciowych blokują żółć, stolce są żółte, pomarańczowe i pływają na powierzchni wody w ubikacji (podobnie jak tłuszcze).

Lewatywa - można ją również stosować wspomagająco kilka razy w tygodniu ok.  2 godziny po lekach odrobaczających lub ziołach np. na noc, aby uniknąć toksemii.  Lewatywę poleca się zrobić z 5-7 ząbków czosnku litr wody i łyżka płaska soli/sól jest ważna bo płyn nie jest wchłaniany do jelit. Miksturę chwilę pogotować odcedzić wystudzić do 36 stopni i zrobić zabieg.

Na odkwaszenie - podajemy najlepiej chelatowane formy minerałów np. Strong Bones ( chelatowany wapń z magnezem) lub zestaw minerałów Power Mins  - w obu przepadkach dawka 3 x po 2  tabl. do posiłków (na ok. 60 kg masy ciała).

Nerki - po intensywnej terapii odrobaczającej należy zwrócić szczególną uwaeg na drogi moczowe. Zwykle wtedy pojawiają się swędzenia, pieczenia, należy niezwłocznie podać urosept, zioła oczyszczające, nasiadówki, badać pH moczu i ewentualnie rozpuścić kamienie.
Pomaga picie moczopędnej zielonej pietruszki (korzeń i nać gotowane w garnku glinianym czy szklanym)  - można również  stosować wywar z czystych łupin z po obranych ziemniakach ( wg. ludowej medycyny dobre na rozpuszczania szczawianów wapnia, piasku i kamienie nerkowych).
To ważne - robale uciekają jak po tsunami i zwykle zatruwają nerki. Przykre konsekwencje (pisze o nich Clark) są zapalenia kłębków nerkowych a nawet zastoje moczu i zatrzymanie pracy nerek na skutek silnej toksemii. Stąd warto podawać więcej form błonnikowych, aby lepiej pracowała wątroba i jelita - aby odciążyć nerki.

Badanie pH moczu można wykonać papierkiem lakmusowym.

U zdrowych neurologicznie ludzi wibracje (czyli fizyka kwantowa) naszego organizmu pozwala nam odzyskać ponowny balans po usunięciu np. robali.
U dzieci autystycznych sprawa ma się inaczej, ich wibracje są odmienne- nawet sprzyjające "oblepieniu" patogenami. Stąd trzeba się nastawić na niezwykłą cierpliwość, zrozumienie sytuacji aby osiągnąć zamierzony cel w walce z pasożytami.

 

 Zobacz koniecznie  film o pasożytach >>

Więcej szczegółów o tasiemcach, glistach >>

Jak prowadzić profilaktykę i walczyć z chorobą kiedy nas dopadnie -  podstawy oczyszczania organizmu z pasożytów>>

<- Pasożyty człowieka  <- Bakterie  <- Włośnica

*****************

Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji
- zawiadomimy Cię o nowościach w naszym serwisie.

Zobacz nasze opracowanie  NEWSLETTER na temat grzybów w organizmie   TUTAJ

Jeśli masz problem - pomożemy Ci w jego rozwiązaniu
napisz do nas - Kontakt


OWOC BOGÓW - MANGOSTAN

 

Wzmacnia organizm, wzbogaca go w bioenergię i niezbędne składniki, działa silnie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo dzięki temu, iż jest najsilniejszym antyoksydantem znanym w przyrodzie. Mangostan to również pomoc w infekcjach

Do serwisu zapraszamy już w czerwcu 2006
Tym czasem więcej tutaj >>>


. .

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.