Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
   

Inne hity firmy CaliVita International

 

 
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

 SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu


Skażenia -> TOKSYNY  PIERWIASTKI W NADMIARZE

Arsen
Cez
Fluor
Fosfor
Germanium
Jod
Kadm
Kobalt
Ołów
Rad
Radon
Polon
Uran,


Arsen wchodzi w skład pestycydów. Przykładowo zabijając karaluchy dostępnymi środkami, zabijamy sami siebie. Naukowcy dokładnie przestudiowali mechanizm zatrucia arsenem. My natomiast spryskujemy nim trawniki i inne roślinki, wnosimy do domu na butach i wdychamy w dymie z papierosów jako czynni lub bierni (jeśli ktoś przy nas pali) palacze. Przeciętny papieros zawiera 0,2 miligrama tej śmiertelnej trucizny. To oznacza, że palacze rokrocznie wdychają na całym świecie milion kilogramów arsenu.


Fluor


Początek filmu >>


Fosfor   (P)

Jako pierwiastek niemetaliczny znajduje się w naturze w postaci soli fosforanowych w prawie wszystkich produktach spożywczych, a zwłaszcza białkowych jak np. mięso, nabiał, rośliny strączkowe, mleko, większość owoców i zielone warzywa.

Fosfor współtworzy fosfolipidy, które służą za budulec dla mózgu i komórek nerwowych (fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloetanoloamina), uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych - dezoksyrybonukleinowego DNA i rybonukleinowego RNA, biorących udział w podziale komórki. Bierze udział w tworzeniu kości i zębów (ok.80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach), reguluje równowagę kwasowo-zasadową, jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów biorących udział w metabolizmie glukozy, białek, tłuszczów, np. fosfoglicerokinaza w glukolizie.
Potrzebny do przemian energetycznych -  bierze udział w adenozynotójfosforanie (ATP), który jest istotnym czynnikiem w procesie powstawania tworzenia zapasów energii w organizmie.,

Fosforany (nazwa systematyczna: fosforany (V)) - związki chemiczne, pochodne kwasu fosforowego. Nazwa obejmuje zarówno sole, jaki i estry kwasu fosforowego. W ogólniejszym ujęciu nazwa "fosforany" może dotyczyć także pochodnych innych kwasów fosforowych, m.in. metafosforanów i pirofosforanów.

W zależności od stopnia podstawienia kwasu fosforowego wyróżniamy trzy szeregi fosforanów:

- pierwszorzędowe (XH2PO4);
- drugorzędowe (X2HPO4);
- trzeciorzędowe (X3PO4);

gdzie X - metal jednowartościowy lub reszta organiczna.

Rozpuszczalność fosforanów w wodzie spada wraz z ich rzędowością. Prawie wszystkie sole pierwszorzędowe są dobrze rozpuszczalne, z drugorzędowych i trzeciorzędowych rozpuszczalne są tylko sole metali alkalicznych (poza litem) i amonu.

Kilka przykładowych "soli tkankowych" niezbędnych dla zdrowia:

Fosforan wapnia - obecny we wszystkich komórkach i płynach organizmu, ważny składnik soku żołądkowego, a szczególnie kości i zębów. Brak równowagi fosforanu wapnia lub jego niedobory mogą być przyczyną marznięcia rąk i stóp, drętwienia kończyn, powstawania wodniaków, bólów piersi i potów (nadpotliwość).

Fosforan żelaza - znajduje sie w krwinkach i w wielu innych komórkach, z wyjątkiem komórek nerwowych. Brak równowagi lub niedobór może być przyczyną ciągłych biegunek lub paradoksalnie - zaparć. Ważny jako środek hamujący krwotoki z nosa i zbyt obfite miesiączki.

Fosforan potasu - składnik wszystkich tkanek organizmie, zwłaszcza komórek nerwów obwodowych, komórek mózgu i krwinek. Brak równowagi lub niedobór może być przyczyną nieprawidłowego trawienia tłuszczów, zaburzeń pamięci, niepokoju, bezsenności oraz niemiarowego bicia serca.

Fosforan magnezu - jeden z ważnych składników kości, zębów, tkanki nerwowej, krwinek i komórek mięśniowych. Zaburzenia równowagi tej soli lub jej niedobór mogą powodować skurcze, neuralgie, bóle tzw. strzelające i kolkę jelitową.

Fosforan sodowy -  emulguje kwasy tłuszczowe( rozbija na najdrobniejsze cząsteczki) i zwiększa rozpuszczalność kwasu moczowego zawartego we krwi.  Niedobór lub wahania stężenia mogą doprowadzić do zażółcenia skóry, kwaśnego zapachu z ust, kwaśnego lub metalicznego smaku w ustach.

 

Estry kwasu fosforowego odgrywają ogromną rolę w procesach życiowych. Spotykane są m.in. w kwasach nukleinowych (w których tworzą szkielet cukrowo-fosforanowy) i nukleotydach.

Trifosforan adenozyny (ATP - adenozynotrifosforan - jeden z najważniejszych nukleotydów w komórce, pełniący funkcję uniwersalnego przenośnika energii.) jest podstawowym źródłem energii reakcji chemicznych w organizmach.

Ciekawostka
ATP odkrył w 1929 roku niemiecki chemik Karl Lohmann. Jego funkcję cząsteczki przenoszącej energię w komórce wykazał Fritz Lipmann za co został w 1953 r. uhonorowany nagrodą Nobla. Pierwszą syntezę ATP in vitro przeprowadził w 1948 r. Alexander Todd, co przyniosło temu uczonemu nagrodę Nobla z chemii w 1957 r. Kolejne nagrody Nobla związane bezpośrednio z ATP otrzymali: Peter D. Mitchell (1978) za powiązanie gradientu stężeń jonów wodorowych z syntezą ATP, Paul D. Boyer i John E. Walker (1997) za zbadanie mechanizmu działania syntazy ATP oraz w tym samym roku Jens C. Skou za badania nad pompą sodowo-potasową zależną od ATP.

Dzienne zapotrzebowanie na fosfor wynosi 800mg dla zdrowych osób i 1200mg dla kobiet w ciąży i karmiących matek.

Niedobory fosforu w organizmie mogą powodować utratę masy ciała, demineralizacje kości (fosfor jest potrzebny w tworzeniu fosforanu wapnia -  jednego z głównych składników kości), osłabienie, brak apetytu i sztywność stawów, równiez anemię, zaburzenia centralnego układu nerwowego i trudności w oddychaniu.

Nadmiar fosforu w diecie może zakłócać wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu i cynku w jelitach. O nadmiar fosforanów dziś bardzo łatwo jest we współczesnej diecie.

==================

Fosfor w wodzie - Obecność związków fosforu sugeruje zanieczyszenie wody ściekami bytowo-gospodarczymi lub przemysłowymi lub spływami powierzchniowymi (np. nawozy sztuczne).

Złogi fosforanowe odkładające się w organizmie w wyniki nadmiernego spożywania fosforanów stanowią mieszaninę trzech fosforanów:

- fosforan wapnia (CaHPO4 )
-  fosforanu dwuwapniowy [Ca (HPO4 )2  ]
 - fosforan trójwapniowy   [Ca3 (HPO4 )2  ]

Tworzą się przez zjadanie nadmiernej ilości fosforanów związanych z wapniem. 

Produkty o dużej zawartości fosforanów to mięso, butelkowe napoje gazowane i tzw. "kolorowe" np. Coca Cola, orzechy, niektóre środki na nadkwasotę i zgagę, mleczko skondensowane do kawy, a także nadmiar produktów zbożowych (też ciasteczka), makarony, chleb z białej mąki, ryż, kasze oraz niektóre  leki i suplementy (tylko niektóre firmy  - sprawdź co połykasz) stosujące fosforan trójwapniowy jako substancja przeciwzbrylającą

Natomiast fosforanu dwuwapniowy jest częstym dodatkiem do suplementów dla zwierząt (np.  psy, koty) oraz do paszy (krowy, konie).

Jeśli stawy bolą to jak najbardziej jest w nich wiele toksycznych związków i zapewne odkładają się sole wapnia. W takich przypadkach sole wapnia są jak szpileczki lub potłuczone drobinki szkła w organizmie stąd taki dotkliwy ból.

W większości przypadków poważnych bólów stawowych jest tworzenie się złogów -  osadów kwasu moczowego, różnych fosforanów. Złogi kwasu szczawiowego stanowią pożywkę dla bakterii - opis amoniak w organizmie - jak powstaje i jak nam szkodzi tutaj
 - http://www.gronkowiec.pl/solwenty.html

Fosforany natomiast utwardzają strukturę tych złogów, czyniąc je trudno rozpuszczalnymi.

Szczególnie należy wyeliminować mocną czarną /czerwoną herbatę i kakao ponieważ zawierają kwas szczawiowy -  sprawca powstawania "kłujących" soli wapnia. Podobnie jest z czekoladą.
Warto wyeliminować kawę -  nawet tę bezkofeinową -  zawiera tzw. solwenty (rozpuszczalniki) typu heksan i pentan, wypłukuje z organizmu organiczny wapń, magnez, żelazo i wiele cennych soli mineralnych w formach organicznych -  ważnych dla naszego zdrowia.

 

Eliminujemy gazowaną wodę sodową oraz bombę fosforanową -  kolorowe napoje w tym bezkofeinowe piwo, cocacola, niektóre środki na nadkwasotę, leki czy suplementy firm bez atestów kontrolnych GMP,  mleczko skondensowane do kawy, a także nadmiar mięsa i produkty zbożowe, makarony, chleb z białej mąki, orzechy.

"Tymczasem również i w naszym kraju podnoszone są liczne zastrzeżenia w stosunku do napojów bezalkoholowych. Według naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia w coli*** znajdują się fosforany pogłębiające w organizmie dysproporcje miedzy fosforem a wapniem, którego w Polsce spożywa się zbyt mało (prof. Światosław Ziemlański), co u dzieci i młodzieży może doprowadzić do nieprawidłowego ukształtowania się kości i obniżenia ich gęstości (dr Urszula Rutkowska) a dalej może to prowadzić do niskorosłości jak w chorobach nerek, kamicy nerkowej lub nefrokalcytozie. Najbardziej opiniotwórczy tygodnik nie pozostawia u czytelnika wątpliwości, że 0,3 litra coli wypite w ciągu dnia przez dziesięciolatka całkowicie blokuje przyswajanie wapnia i magnezu (dane Pracowni Chemii WAT), a napoje tego typu przyspieszają próchnicę i z powodu wysokiej kwasowości drażnią śluzówkę żołądka".

Przemysł Owocowy i Fermentacyjny, 1999
Fragmenty artykułu "Jakość zdrowotna dodatków do napojów bezalkoholowych"
- dr Zbigniew Hałat
===

Prezentacja WODA CZY COCA COLA? >>

Jak zachowuje się organizm w celu neutralizacji fosforanów?

Naturalna taktyka organizmu na pozbycie sie fosforanów jest związanie ich z wapniem i magnezem w najkorzystniejszym stosunku 2:1 w celu wstępnej neutralizacji.  Ale skąd organizm ma brać wapń i magnez?

Częściowo w celu uzupełnieni wapnia, zaleca się stosować produkty mleczne, ale dziś wiemy, iż pasteryzowane mleko  -  najlepiej w formie neutralnej jako: maślanka, kefir ( kwaśne, zsiadłe mleko) oraz serwatka.

Według dr biochemii H.R.Clark, zaopatrzenie organizmu w magnez jest często niewystarczające, ponieważ czerpiemy go ze świeżych warzyw, które zjadane są w zbyt małej ilości, a dodatkowo żaden narząd nie magazynuje tego pierwiastka. W związku z tym do odkwaszania organizmu, wykorzystany zostaje w większej ilości wapń będący budulcem kości i zębów.

W celu uzupełnienia organicznych składników wapnia i magnezu w doskonale przyswajalnych formach chelatów  i odpowiednich proporcjach 2 : 1,  sięgnij po najlepszy na rynku suplement diety:  STRONG BONES >>

Środowisko tworzone przez nadmiar fosforanów

Nie zneutralizowane fosforany mają bardzo silny odczyn kwaśny i są żrące dla delikatnych nerek. Kwaśne środowisko tworzone przez fosforany rozpuszcza kości  i powoduje wypłukiwanie części ich struktury wraz z moczem co widać również w analizie moczu. Jeśli zgromadzisz cały mocz z 24 godzin, będziesz mógł odliczyć ile wapnia wydaliłeś. Jego ilość nie powinna przekroczyć 150 mg w ciągu dnia. Straty większe niż 150mg wapnia na dobę oznaczają dość szybkie rozpuszczanie  tkanek kostnych i związany z tym zbyt wysoki poziom wapnia we krwi i limfie co grozi zwapnieniem naczyń. Jeśli już doszło do rozpuszczenia tkanki, nie łatwo będzie uzupełnić w niej braki wapnia. Organizm będzie próbował nadrobić te straty, kiedy tylko poziom kwasowości powróci do normy.

Promienie słoneczne i witamina D w walce z neutralizacją fosforanów.

Do celu regeneracji i przebudowy układu kostnego - co trwa średnio 7 lat - w celu lepszej wchłanialności wapnia potrzebna jest witaminy D. Jest zaliczana do witamin nierozpuszczalnych w wodzie. Decyduje o zdolności organizmu do przyswajania wapnia i fosforu.

Witamina ta może być wytwarzana przez skórę pod wpływem promieni słonecznych jako najzdrowsza forma -  witaminy D1 nie da się jej przedawkować.
"Bóle w kościach" pojawiają się zwykle od stycznia u tych osób, które zbyt mało przebywają na słońcu (oczywiście bezpiecznie opalając się, spacerując  lub uprawiając sporty). Zapas witaminy D nagromadzony latem, zima zdążył sie już wyczerpać i organizm cierpi z powodu jej niedoborów i stopniowego odwapniania sie kośćca -  znacznie przyspieszonego poprzez stosowanie produktów bogatych z fosforany.
Niedobór wit. D jest powodem krzywicy u niemowląt, dzieci i młodzieży, a także rozmiękczenia kości i ich rzeszotowienia, porowatości i kruchości u dorosłych. Braki wapnia i magnezy widać też w psujących sie zębach i próchnicy u dzieci oraz dorosłych. Warto wspomnieć, iż zapas witaminy D można uzupełniać od jesieni do wiosny spacerami na świeżym powietrzu, wyjazdem z góry, na narty lub inne sporty i poddanie się w ten sposób promieniom ultrafioletowym

Witamina D1 będąca steroidowym prohormonem, powstaje w skórze pod wpływem światła, głównie ultrafioletu (UVB). Prohormon ten przekształca się w wątrobie i nerkach w hormon zwany kalcytriolem, którego zadaniem jest pobudzanie transportu wapnia ze światła przewodu pokarmowego do krwi.

Co jednak kiedy wątroba i nerki źle pracują, a w nerkach tworzą się złogi fosforanów?
Sfatygowane, zapchane zalegającymi kryształami, obciążone metalami ciężkimi i pleśniowymi toksynami (mykotoksyny), a także oblężone bakteriami oraz pasożytami nie dostarczają dostatecznej ilości aktywnej witaminy D1.
W takim przypadku możemy poratować się stosowaniem przyswajalnej formy witaminy D3 (cholekalcyferol) pochodzenia zwierzęcego w postaci jedzenia ryb, picia, tranu, a szczególnie stosowania suplementacji najlepszej jakości olejów rybnych Omega 3 -  olej z sardynek, makreli i łososia.  Uwaga -  stosuj tylko najlepsze produkty z Omega 3 zawierające naturalne zabezpieczenie przed jełczeniem tłuszczy -  tokoferol czyli witaminę E) oraz certyfikaty kontroli i bezpieczeństwa GMP.   Więcej na temat witaminy D >>

W kuracji mineralizacji kości i zębów duże znaczenie ma równiez witamina K.

===

Odwapnienie powoduje również bóle kości i stawów jak też złe samopoczucie, bo wapń w kościach jest rezerwą dla organizmu, z której czerpie on organiczne formy wapnia w celu neutralizacji toksyn.
Jeśli już doszło do rozpuszczenia tkanki kostek to nie łatwo będzie uzupełnić te braki wapniem organicznym -  wiemy iż kościec wymienia się średnio co 7 lat, zatem pełna regeneracja kośćca to kilka lat. Więcej na temat acidozy>>

Co dzieje się z wapniem, który nie może zostać prawidłowo zaabsorbowany przez tkankę kostną?


Może on osiąść w tkankach, które zwykle nie mają z nim do czynienia -  wtedy naczynia krwionośne ulegają zwapnieniu (stwardnienie tętnic), nerki będą tworzyć kryształy fosforanu wapnia, pięty formują ostrogi, a stawy sztywnieją od osadów.

Pijąc napoje nasycone fosforanami ( powszechne kolorowe wody oraz gazowana
woda mineralna), zjadając mięso w nadmiarze oraz zbyt dużo produktów zbożowych- szczególnie z mąki pszennej (szczególnie szkodzi osobom z grupa krwi O i A) itp., przygotowujemy grunt dla rozwoju chorób stawowych, stwardniałych tętnic oraz zwapniałych tkanek, które tracą elastyczność.

Złogi takie często są wyczuwalne właśnie w  stopach w tzw. refleksyjnych punktach odpowiadających wielu narządom organizmu.

Więcej na ten reakcji bólowych na ucisku i działania składników ziołowych plastrów detoksykujących na chore miejsca w organizmie
 - http://www.faceci.com.pl/plastry_schorzenia.html

Podczas acidozy -  zakwaszenia organizmu  w nerkach powstają kryształy (piasek) , które później stają się kamieniami itp.

Wszystkie  złogi zalegające w naszym organizmie przyciągają bakterie, które po czasie  mnożąc się coraz intensywniej powodują ból, a przy okazji rozkładając kwas moczowy powodują coraz większe stężenie amoniaku w organizmie -  szczególnie w mięśniach, ale też może on znaleźć się w mózgu.  Zjawisko to nazywa się cyklem ornitynowym lub mocznikowy lub mocznikowym cyklem Krebsa. 

Mocznikowy cykl Krebsa to cykl przemian biochemicznych (reakcji enzymatycznych) trzech aminokwasów: ornityny, cytruliny i argininy. Do cyklu wprowadzany jest karbamoilofosforan powstały z amoniaku i dwutlenku węgla. Cykl przebiega w mitochondriach i cytoplazmie komórek wątroby (hepatocytów) i wymaga dostarczenia energii w postaci ATP, a jego produktem końcowym jest mocznik. Reakcje zużywania aminokwasów rozpoczynają się od odłączenia grupy aminowej w procesie deaminacji. Produktami tych reakcji są łańcuchy węglowe (tzw. ketokwasy) oraz jon amonowy. W komórkach człowieka łańcuchy węglowe po przemianach mogą być włączone w glikolizę lub do cyklu Krebsa. Jon amonowy w amoniaku jest silnie toksyczny. W organizmie człowieka jest więc szybko przekształcany w substancję mniej toksyczną i dobrze rozpuszczalną w wodzie - w mocznik. W ciągu doby człowiek wydala średnio kilkanaście gramów mocznika w postaci stężonego moczu. Czasem z uwagi na zatrucie metalami np. kadm,  fosforanami lub innymi związkami, blokują enzymy cyklu Krebsa (cykl ten zapewnia produkcję energii) -  cykliczny szereg reakcji biochemicznych powodując kumulacje amoniaku w organizmie.  Aby szybko zneutralizować gromadzony amoniak -  powoduje on m.in. efekt zmęczenia, bóle mięśni) -  stosuje się przede wszystkim produkt naturalny o nazwie Arginina Plus.  Arginina chroni również wątrobę, trzustkę i nerki -  narażone teraz na zniszczenie przez toksyczne związki.
Szczegóły  - http://www.faceci.com.pl/arginina.html

Nagromadzenie amoniaku w krwioobiegu spowodowane obecnością bakterii jest spore -  dowiadujemy sie tego po złym stanie samopoczucia, po ogólnym zmęczeniu organizmu i bólach w mięśniach. Bóle takie powoduje również brak magnezu i tlenu w organizmie. Kiedy mamy do czynienia z bakteriami i ich odchodami -  toksycznymi związkami -  w organizmie zawsze brakuje tlenu. Jako dodatek może on być stosowany w celu dotlenienia. Więcej na temat rozwijających się chorób w organizmie w skutek niedotlenienia - link:
 http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr4.html

Stabilizowany płynny tlen OXYMAX oraz jego opis tutaj -
http://www.faceci.com.pl/oxymax.html

Podsumowanie

Na ogół spożywamy zbyt dużo związków fosforanowych: mięsożercy jedzą mięso, a wegetarianie -  zbyt wiele ziarna- zbóż i kasz - ale prawie wszyscy piją napoje nasycone fosforanami, dodają mleczka do kawy, a w nadkwasocie stosują dostępne środki farmakologiczne zamiast ziołowych!

Dzięki takiemu odżywaniu się przygotowujemy sobie grunt dla rozwoju chorób stawów, kości, zębów, stwardnienia tętnic oraz zwapnienia tkanek ( np. w płucach), które trącą elastyczność. W nerkach powstają kryształy, które później staja się kamieniami. To idealny objaw starzenia sie, który możemy świadomie opóźniać zwracając uwagę na prawidłowe żywienie. W ten sposób możemy również zapobiegać chorobom jak równiez zmniejszać dolegliwości obecnych stanów bólowych.


Germanium ( german)
W odżywianiu znalazła zastosowanie organiczna forma germanu (Ge-132). Przykładowa zawartość germanu w organizmie wynosi w wątrobie 150ug/kg, w mięśniach > 100ug/kg. Oficjalnej normy RDA nie ustalono. Przeciętne dzienne spożycie zależne jest od diety i wynosi 0,35 mg. W diecie ovowegeteriańskiej (z uwzględnieniem jak) wynosi aż 3mg, podczas gdyż w diecie wysokobiałkowej zaledwie 0,8 mg. Przy normalnej diecie osiągnięcie dawki leczniczej jest niemożliwe i konieczne staje się suplementacja.

German należy do grupy przeciwutleniaczy. Wraz z nimi chroni przed chorobami degeneracyjnymi m.in.: białaczka, astma, cukrzyca, przedwczesne starzenia się, zaburzenia procesów trawienia, choroby układu krążenia (choroba wieńcowa, miażdżyca i nadciśnienie), zapalenie stawów i kręgosłupa, choroba Parkinsona, epilepsja, a także zaćma i jaskra.  Niektórzy naukowcu twierdzą, że ma zdolność stymulowania funkcji immunologicznej, dostarczania tlenu do komórek, odtruwania, ochrony przed szkodliwym promieniowaniem, a tym samym spowalniania wzrostu nowotworów i łagodzenia wielu dolegliwości w tym stanów zapalnych stawów.

Objawami niedoboru germanu organicznego jest zwiększona podatność na choroby degeneracyjne związane z wiekiem. Więcej na temat korzyści zdrowotnych organicznej formy germanu>>

German (germanium) jest uważany za pierwiastek śladowy o właściwościach półprzewodnika. Jest półmetalem i półprzewodnikiem. Został odkryty w 1886 r., przez Clemensa Alexandera Winklera. Wcześniej jego istnienie przewidział Mendelejew, podobnie jak skand i gal.  Podobnie jak w przypadku galu jego sole - zwłaszcza fluorki i arsenki wykazują własności półprzewodnikowe i elektroluminescencyjne, jednak za względu na większą dostępność galu sole germanu nie są praktycznie wykorzystywane.
Okryty przez niemieckiego naukowca Klemensa Winklera, który przypadkowo wyizolował go z rudy srebra. Zanim wynaleziono technologię krzemu, był on szeroko wykorzystywany w przemyśle elektrycznym do produkcji tranzystorów.

Czysty german jest kruchym, srebrzystobiałym półmetalem. Nie reaguje z wodą, powietrzem a nawet z kwasami i zasadami, oprócz kwasu azotowego. German sporadycznie występuje w plombach amalgamatowych wraz z talem. Czasami domieszkuje się nim krzem stosowany przy produkcji elementów elektronicznych, jednak ze względu na małą dostępność tego pierwiastka zwykle jest on zastępowany galem. Szkło domieszkowane germanem jest przezroczyste dla promieniowania podczerwonego.

German organiczny jest mało szkodliwy dla człowieka, ale jego pochodne np. wdychanie pyłów zawierających halogenki germanu działa toksycznie. German podlega koncentracji w nerkach, wątrobie śledzionie i kościach, powoduje stłuszczenie wątroby i może wywoływać stany zapalne oraz zmiany mutagenne i teratogenne.


Kadm - kolejny pierwiastek przyczyniający się do zanieczyszczenia środowiska. Kadm (Cd, łac. cadmium) - pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych układu okresowego. Nazwa pochodzi od greckiej nazwy rudy cynku - kalaminu.  Odkrył go w 1817 niemiecki chemik Friedrich Strohmeyer.

W naturalnej postaci stanowi 0,00005% masy skorupy ziemskiej i występuje jako domieszka rudy cynku oraz w paliwach kopalnych (np. węgiel kamienny). W wyniku ich wydobywania i przetwarzania znaczne ilości kadmu uwalniają się do atmosfery, hydrosfery i gleb. Kadm jest też składnikiem nawozów fosforanowych, przez co dochodzi do skażenia plonów.

Kadm jest pierwiastkiem niezwykle toksycznym (wielokrotnie bardziej niż arsen). Jest silnie trujący - w wodzie stężenie 1/2 -  1 część na milion uważa się toksyczna dla większości istot żywych. Woda pitna przepływająca przez galwanizowane rury, może zawierać dużo kadmu z uwagi na to, że stosowany kiedy do galwanizacji cynk był niedokładnie oczyszczony - zawiera wiele domieszek w tym kadm. Dlatego powinno sie dla bezpieczeństwa chwilę poczekać, aż trochę wody zleci.

Kadm do barwienia protez jest pięciokrotnie bardziej toksyczny niż ołów. Często związane jest z tym faktem zbyt wysokie ciśnienie krwi. Kadm jest obecny w spalinach samochodowych, ponieważ dodaje się go do benzyny i oleju napędowego. Kadm znajduje się w dymie papierosów -  dwadzieścia sztuk dziennie zawiera 20 mikrogramów kadmu, z którego połowa jest wchłaniana podczas palenia (również przez biernych palaczy -  np. dzieci). Powszechnym źródłem zanieczyszczeń są zakłady wyrabiające baterie niklowo-kadmowe, piece w których stapia się wycofane z obiegu samochody oraz huty cynku i miedzi. Same tylko huty emitują do atmosfery rocznie ponad tysiąc ton kadmu. Ostatnio kadm częściej niż cynk stosowany jest do platerowania  - malowania emalii naczyń kuchennych, garnków i wyrobów ceramicznych.

Kadm, głównie metaliczny, ponad to stosuje się w:
a/ naczynia  - sztućce -  do otrzymywania barwnika żółcieni kadmowej
b/ medycyna -  plomby zębów i protezy
c/ metalurgia: stopy łożyskowe, powłoki ochronne innych metali ( np. naczynia, garnki
d/ energetyka: akumulatory np. niklowo-kadmowe, reaktory jądrowe ( do wyrobu prętów kontrolujących przebieg reakcji łańcuchowej.

Znaczenie biologiczne

W organizmie kumuluje się głównie wskutek wdychania zanieczyszczonego powietrza ze spalin, z dymu z papierosów, z hut, z wodociągów oraz np. stosowania protez dentystycznych. Praktycznie kadm nie występuje w organizmie człowieka w chwili narodzin, lecz nagromadza się stopniowo z powodu wyjątkowo długiego okresu półtrwania trwania w organizmie, wynoszącego przypuszczalnie  od 16 do 33 lat. Ogólna zawartość kadmu w całym organizmie człowieka wynosi około 30 mg, z czego 10 mg znajduje się w nerkach, a 4 mg w wątrobie.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że istnieje wzajemny antagonizm między kadmem a cynkiem. Stwierdzono też współdziałanie między kadmem, żelazem oraz miedzią. Kadm jest pierwiastkiem niezwykle toksycznym. Ma działanie kancerogenne, uszkadza nerki, powoduje anemię, choroby kostne (osteoporozę). U mężczyzn kumuluje się zazwyczaj w jądrach. Oddziaływuje też niekorzystnie na układ krążenia. Zatrucie kadmem powodują: zniekształcenie kości, zaburzenie wzrostu, niepłodność, nowotwory, narośla skórne.

Kadm blokuje enzymy cyklu Krebsa (cykl ten zapewnia produkcję energii) -  cykliczny szereg reakcji biochemicznych. Kadm bezpośrednio uszkadza komórki nerwowe, hamuje uwalnianie acetylocholiny w ośrodkowym układzie nerwowym oraz przyśpiesza jej rozkład (aktywuje cholinesterazę - zobacz informacje na temat choliny>>).

Kadm zaburza przemiany wapnia i fosforu w tkance kostnej - przyczynia się do rozrzedzenia struktury kości. Wypiera cynk ze ścian tętnic, zmniejsza ich elastyczność przyśpiesza rozwój miażdżycy oraz prowadzi do nadciśnienia.

Kadm działa antagonistyczne do cynku, zaburza więc syntezę enzymów trawiennych oraz syntezę i uwalnianie insuliny, której produkcja wymaga obecności cynku.

Kadm zaburza czynności gruczołu krokowego u mężczyzn stąd mężczyźni potrzebują większe ilości cynku, gromadzi się w nerkach, zaburzając ich czynność hormonalną i wydalniczą.

Pokarmowe czynniki ochronne

Odporność organizmów na toksyczne działanie kadmu jest przypuszczalnie właściwością dziedziczną i wiąże się ze specyfiką metabolizmu.

Wykazano antagonizm kadm/żelazo (Cd/Fe) jest sprzężony z antagonizmem kadm/wapń (Cd/Ca) co wywołuje zwiększone wydalanie wapnia i żelaza pod wpływem zwiększonej obecności kadmu w organizmie.

Stąd przy niedoborze wapnia stosujemy zawsze wapń łącznie z magnezem w stosunku 2:1 tak jak w preparacie chelatowanym Strong Bones. Przy niedoborze żelaza w organizmie najlepsza alternatywa jest podawanie doskonale wchłanianego aminokwasu żelaza -  IRON PLUS.

Przy niedoborze cynku dochodzi do gromadzenia się kadmu w wątrobie i nerkach. Przy przewlekłym procesie może dochodzić do zaburzenia wzrostu, niepłodności, zaburzenia czynności nerek, zniekształcenia kośćca. Podajemy Chelated Zinc 15mg  lub silniejszy Mega Zinc 50mg.

Wchłonięty do organizmu kadm (przez przewód pokarmowy i częściowo oddechowy) tworzy kompleksy z białkami (np. małocząsteczkowa metalotionina), z którymi jest łatwo transportowany, a następnie deponowany głównie w nerkach i wątrobie.  Kadm jest inhibitorem fosfatazy oraz enzymów zawierających grupy sulfhydrylowe - powoduje zaburzenia w metabolizmie białek, zakłóca przemianę witaminy B1. Interakcje kadmu z cynkiem (Zn), miedzią (Cu) i selenem (Se) polegają miedzy innymi, na wzajemnym wypieraniu się z kompleksu z metalotioniną. Dlatego zwiększenie zawartości wymienionych pierwiastków w postaci kompleksu soli mineralnych (Power Mins, Pro Selenium, Ocean21, Super Mega 50 i inne>>) osłabia toksyczne działanie kadmu.

Odpowiednia ilość antyoksydantów m.in. cynku i selenu oraz witaminy C w diecie. Do tego warto stosować chlorofil i miedź np. w postaci preparatu Liquid Chlorophyll. Do wypłukiwania toksyn i metali ciężkich służy również bogaty w chlorofil OCEAN21, zawierający wszystkie niezbędne sole mineralne dla zdrowia i życia człowieka. Uzupełnianie organizmu w składniki odżywcze zapobiega odkładaniu sie szkodliwych substancji

 

Nadmiar

Nadmiar kadmu w formach nieorganicznych oraz organicznych hamuje działanie naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak cynk, selen, witamina C. i stąd uważa się go za przyczynę wielu chorób.
Toksyczne działanie kadmu (w dużym stopniu) może powodować:
- zaburzenie czynności nerek, gdzie stwierdza się więcej kadmu niż u zdrowych;
- zaburzenie czynności tętnic, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, wylew krwi do mózgu, udary, zawał serca;
- zmiany nowotworowe - zwłaszcza gruczołu krokowego, wątroby i nerek, - zaburzeniach metabolizmu wapnia (deformacja szkieletu),
- zaburzenie czynności wątroby, gdzie stwierdza się więcej kadmu niż u zdrowych;
- zaburzenia funkcji rozrodczych (niepłodność, impotencja, zapalenie prostaty)
- rozedma płuc - ciężka choroba płuc powodowana przez dym z papierosów w skład którego wchodzi kadm. Rozwija sie u wieloletnich palaczy. Charakteryzuje ją utrata elastyczności tkanki płucnej, co objawia się dusznością i wysokim ciśnieniem. W nerkach i wątrobie pacjentów z rozedmą stwierdza sie więcej kadmu niż u zdrowych ludzi. Oto jeden z ważnych powodów, dla którego warto rzucić palenie!

Dzienna organicznego kadmu w postaci chelatu - porcje w żywności

Dopuszczalna dawka wynosi 60 - 70 mg na dobę.
Dzienne pobieranie kadmu z pożywieniem (przez dorosłego człowieka) kształtuje się na poziomie 64 mg w Wielkiej Brytanii23 - 120 mg w Polsce oraz 150 mg jako średnia w skali żywienia ludności całego świata.
Osoby niepalące papierosów pobierają kadm głównie z żywnością i oblicza się, że 75% dawki pochodzi z produktów roślinnych, których ziemniaki stanowią źródło od 25% (Stany Zjednoczone) do 55% (Australia) tego metalu dla człowieka dorosłego. W żywienia niemowląt i dzieci największy udział może mieć kadm pochodzący z marchwi.


Kobalt - znany czynnik wpływający na powstawanie raka skóry i chorób serca. Odkrycia tego dokonano kilkadziesiąt lat temu, kiedy w jednym z miast Anglii doszło do niepokojącego wzrostu liczby osób z dolegliwościami serca. Śledztwo doprowadziło do jednego z lokalnych pabów ( do którego uczęszczali wszyscy chorzy), gdzie okazało się, że kobaltu dodawano do piwa, aby zwiększyć ilość piany!
Od tego momentu kobaltu nie można używać jako dodatku do produktów żywnościowych. Jednakże nie zabroniono jego stosowania w ogóle, i w krótkim czasie powrócił pod postacią kostek zapachowych do toalety o kolorze niebieskim., płynów do mycia szyb o kolorze niebieskim, płyny do mycia naczyń, a nawet środków do płukania jamy ustnej. Jeśli zatem zauważysz jakiś produkt o niebieskim zabarwieniu -  trzymaj się od niego z daleka. Kobalt odkłada się w sercu i skórze -  osoby z rakiem skóry wykazują jego stężenie w dużych ilościach. Obecność kobaltu wraz z wieloma innymi składnikami chemicznymi oraz przy obecności pasożytów np. grzybów i nicieni  w tym włosienia krętego może być przyczyną takich chorób jak:  trądzik pokrywający plecy, twarz i klatkę piersiową. Należy przede wszystkim udrożnić podstawowe kanały oczyszczania jelito, wątroba i nerki stosując Nopalin/Green Care, OCEAN21/Polinesian NONI, Garlic Caps oraz AC Zymes/Acidophilum&Psylium wraz z dużymi dawkami naturalnej witaminy C 1000. W celu likwidacji pasożytów po około miesiącu czasu do całej kuracji dodajemy ParaProteX>>

Więcej na temat metali ciężkich i szkodliwych form związków kobaltu >>


Ołów (Pb)

Ołów należy do pierwiastków mocno toksycznych nawet w dawce może 1 miligrama dziennie. W większej ilości zagraża życiu. Głównym źródłem ołowiu w naszym otoczeniu sa spaliny samochodów (silnik samochodowy, spalając benzynę ołowiową, emituje do atmosfery przeciętnie 2 kg ołowiu rocznie oraz dym przemysłowy i papierosowy ( 1 mcg ołowiu na 1 papieros).

Autor książki "The Poison Around Us" (Trucizny wokół nas) -  dr H.Schroeder twierdzi, że,  mieszkańcy krajów uprzemysłowionych wchłaniają w ciągu dnia więcej ołowiu, niż są w stanie wydalić -  magazynuje sie on głównie w kościach. W kościach ołów jest akumulowany zarówno w postaci związków koloidalnych, jak i krystalicznych, ale może przechodzić z powrotem do krwi, zwłaszcza pod wpływem zaburzeń metabolicznych (np. w przypadku niektórych chorób infekcyjnych, kwasicy lub wzmożonych procesów kościotwórczych), a także procesów psychicznych (np. autyzm). Ołów atakuje najpierw mózg, powodując uczucie wyczerpania, nerwowość, przygnębienie, apatię, nadpobudliwość u dzieci oraz opóźnienie umysłowe. Zdaniem dr Carla Pfeiffer'a, ołów jest na tyle częstą przyczyną nadpobudliwości, autyzmu i ADHD, że u wszystkich dzieci z tymi zaburzeniami powinno sie zbadać jego stężenie. Ołów blokuje enzymy ośrodkowego układu nerwowego biorące udział w syntezie neurotransmiterów (przekaźników nerwowych).  Kumuluje się w tkance mózgowej, co manifestuje się nerwowością, niewyrównanym temperamentem i zaburzonym zachowaniem.

Ołów osłabia układ obronny, co może być przyczyną częstych przeziębień i licznych zakażeń. Silniejsze zatrucie ołowiem może powodować bezpłodność, uszkodzenie nerek, wątroby, nadciśnienie, paraliż, a nawet zgon.

Dr H. Schroeder sądzi, że ołów stanowi dużo większe zagrożenie dla zdrowia ludzkiego niż reaktory atomowe.

W domu do zatrucia ołowiem może doprowadzić stosowanie emaliowanych naczyń, używanie wody z ołowianych rur, połykanie odprysków ołowianej farby przez dzieci (np. z zabawek), jedzenie niektórych podrobów. Ołów z przewodu pokarmowego wchłania sie zaledwie w 5%. Ołów wchłaniany z powietrza jest znacznie bardziej niebezpieczny od tego, który połykajmy. Z ołowiu pobranego podczas oddychania wchłania się aż 40%.
Ołów wprowadzony do organizmu przechodzi prawie w całości do krwi i łączy się z białkami osocza. Blokuje enzymy biorące udział w syntezie hemoglobiny, przyśpiesza niszczenie erytrocytów.  Hamuje wbudowywanie wapnia w struktury kości, prowadząc do ich osłabienia - jego część podlega odkładaniu w kościach i tkankach miękkich, a reszta zostaje wydalana. Średnie pobieranie ołowiu przez dorosłego człowieka szacowane dla różnych krajów wynosi 320-440mg/dobę. stopień jego kumulowania jest uzależniony od wielu czynników, wśród których jest skład pożywienia oraz właściwości osobnicze i skażenia środowiska.

Najbardziej narażeni na zatrucie ołowiem sa ludzi zatrudnieni przy wytopie metali, pracownicy warsztatów samochodowych, stacji benzynowych, policjanci sterujący ulicznym ruchem, malarze, tynkarze, lutownicy, składacze i drukarze oraz osoby pracujące przy produkcji baterii.

Ołów unieczynnia niezbędne dla organizmu pierwiastki takie jak żelazo, cynk, miedź, selen i wapń. Wzrost zawartości ołowiu przyspiesza wydalanie żelaza i miedzi. Ołów hamuje powstawanie ceruloplazminy, która bierze udział w metabolizmie żelaza i miedzi. Podniesienie poziomu miedzi w diecie obniża sorpcję ołowiu. Antagonizm w układzie Pb-Zn (cynk) sprzężony jest dodatkowo z metabolizmem miedzi i działa na zasadzie podobnego mechanizmu. Związek zachodzący pomiędzy ołowiem i selenem polega na wtórnym efekcie powstawania słabo rozpuszczalnych selenków Pb, które podlegają akumulacji w wątrobie i nerkach. Antagonistyczny wpływ wapnia i fosforu na pobieranie ołowiu przez organizmy zwierzęce i człowieka ma duże znaczenia praktyczne. Obniżenie poziomu obu pierwiastków w diecie powoduje większą akumulację tego metalu, zwłaszcza w kościach. Ołów utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy, co może powodować niedoczynność tarczycy.
W przypadku zatrucia ołowiem z dobrym skutkiem stosujemy substancje chelatujące, które wiążą się ze szkodliwym metalem i zwiększają jego wydalanie. Wszystkie te ochronne składniki wypłukujące ołów z organizmu łatwo można znaleźć w zestawie minerałów chelatowanych  Strong Bones, Chelated Zinc, Pro Selenium  oraz Power Mins z Liquid Chlorophyll i kompleksowy OCEAN21tutaj>>.
Aby wspomóc szybsze wydalanie związku aminokwasów chelatów minerałów  łączących się z jonami niektórych metali ciężkich na kompleksy nieaktywne biologicznie, należy uruchomić szczególnie kanał nerek - wydalane przez nerki. W tym celu stosujemy naturalne diuretyki - Garlic Caps, Liquid Chlorophyll lub OCEAN21. Dodatkowo można pobudzać pracę nerek stosując masaże - akupresurę uciskowa lub przykładając wspomagające odtruwanie plastry oczyszczająca DETOX PATCH.

W celu zapobiegania odkładania się ołowiu w organizmie, z produktów żywnościowych należy dostarczyć większą ilość wapnia w neutralnych postaci produktów nabiałowych m.in. maślanka, kwaśne mleko -  kefir, żółty ser, szpik kostny oraz pasta sezamowa. Ponieważ witamina C również wspomaga odtruwanie organizmu, a w tym neutralizuje ołów, należy zjadać dużo owoców i warzyw, owoce głogu, dziej róży, czarnej porzeczki oraz przyjmować większe dawki witaminy C z dzikiej róży w tabletkach np. C 500 lub C 1000 -  minimum 2 gramy dziennie jako profilaktykę przez zatruciem toksynami lub  5 gramów i więcej w celu odtruwania organizmu.
Również beta caroten (zawierają go w dużej ilości algi) pobudza enzymy, które zapobiegają wchłanianiu sie ołowiu, pomocne zatem będą kapsułki Beta Caroten 9000 dla dzieci i Beta Caroten 25000 dla dorosłych (dziennie po 2-3 kapsułki).
Lecytyna neutralizuje toksyny i chroni lipidowa osłonkę otaczająca włókna nerwowe. W celu odtruwania i ochrony  stosujemy lecytynę potrójnej mocy - Triple Potency Lecithin.
Stosuj w swojej kuchni wodorosty -  algi (danie japońskie susi), dodawaj je do posiłków lub stosuj wyciąg z wodorostów w postaci OCEAN21. Produkt ten zawiera brunatnice -  brązowe wodorosty Ascophyllum nodosum o silnych właściwościach oczyszczających z ołowiu. Brunatnica zawiera alginat sodu, który wiąże sie z ołowiem  umożliwiając w ten sposób wydalanie go z kałem. Podobne właściwości odtruwające z metali ciężkich mają jeszcze pozostałe algi m.in.: Palmaria palmate, Porphyra yezoensis, Focus vesiculosus, Laminaria digitata i inne.


Polon to radioaktywny metal ciężki. Uran, Radon, Rad, Ołów

Historyk nauki, Robert Proctor, zwraca uwagę na to, że większość ludzi styka się z tą trucizną na co dzień, gdyż jest on składnikiem dymu papierosowego.
Co więcej, przemysł tytoniowy ma od dawna tego pełną świadomość.
Robert Proctor jest profesorem Uniwersytetu Stanforda w Palo Alto i często zeznaje w procesach sądowych przeciwko wielkim koncernom tytoniowym.

Naukowcy przez długi czas spierali się, czy radioaktywność dymu papierosowego pochodzi od opadów radioaktywnych, osadzających się na liściach tytoniu, czy też jest pobierana przez rośliny w sposób naturalny, z podłoża. Bardziej prawdopodobna wydaje się ta druga teza. Poprzez korzenie rośliny pobierają z gleby produkty rozpadu uranu. Na początku jest to radioaktywny ołów, który ulega rozpadowi na polon 210, będący najistotniejszym izotopem promieniotwórczym, zawartym w dymie papierosowym. 
Dawka polonu zawarta w jednym papierosie jest niewielka – ok. 1,5 milibekerela w jednym papierosie. Z każdym wypalonym papierosem człowiek przyjmuje zatem tyle atomów polonu, że przeciętnie co 11 minut jeden z nich ulega rozpadowi. Dlatego, trudno jest powiedzieć, jaką rolę odgrywa polon 210 przy powstawaniu chorób nowotworowych. W każdym razie, izotop ten należy do najsilniejszych źródeł promieniowania alfa i jest najbardziej zabójczą formą promieniowania, którą człowiek wdycha. Czas połowicznego rozpadu polonu wynosi 138 dni, a więc – przy porównaniu tych samych dawek ilościowych - jest kilka tysięcy razy bardziej promieniotwórczy niż rad, uran czy pluton. Źródła promieniowania alfa przytwierdzają się do tkanki płuc i napromieniowują przez dziesięciolecia okoliczne tkanki. Stąd też górnicy, pracujący w kopalniach uranu, dostają raka płuc. Wdychają izotopy radonu, które mutują komórki pęcherzyków płucnych. Nikt nie wie, ile zmian genetycznych potrzeba, by wywołać raka płuc, ale promieniowanie może na pewno dokończyć ten proces. Z badań na gryzoniach, którym podawano polon do wdychania, wynika, że nawet same izotopy mogą doprowadzić do wystąpienia raka płuc.

Robert Proctor twierdzi, iż w tajnych archiwach koncernów tytoniowych można znaleźć zapiski już z lat 50. o dyskusjach nad promieniotwórczym zagrożeniem, płynącym z dumy papierosowego. Wtedy najbardziej dyskutowano o radioaktywnym potasie. Ale do przełomu doszło w 1964 roku, kiedy Edward Radford i Wilma Hunt z Uniwersytetu Harvarda opublikowali szczegółowe pomiary, dotyczące promieniotwórczego polonu zawartego w dymie papierosowym.

Czasopismo „Science” opublikowało tę informację dwa tygodnie po ukazaniu się raportu Ministerstwa Zdrowia, który potwierdził, że palenie tytoniu wywołuje raka płuc. Wielu naukowców było wtedy zdania, że przyczyną, dla której palenie papierosów jest zabójcze dla człowieka, była radioaktywność. Naukowcy z koncernów tytoniowych zaczęli wtedy przeprowadzać tajne badań, które miałyby sprawdzić, ile polonu jest w tytoniu i czy bogate w uran nawozy sztuczne mogą być za to odpowiedzialne.

Robert Proctor uważa, iż firmy tytoniowe od dawna wiedzą o tym, ale to nie wszystko. W tajnych archiwach koncernów tytoniowych znajdują się setki raportów badawczych, dotyczących polonu. Z innych dokumentów można się dowiedzieć, czy specjalne filtry mogłyby wyeliminować polon. Były to frustrujące badania, gdyż tak naprawdę bardzo trudno jest usunąć z dymu papierosowego truciznę bez konieczności zastąpienia jej inną. Gdy się usunie smołę, człowiek wdycha więcej nikotyny, która podczas spalania produkuje rakotwórcze nitrozaminy>>.

Papierosy z filtrami i mniejszą zawartością nikotyny to mit!

Robert Proctor tłumaczy, że filtr to jest mit. Nie ma czegoś takiego jak czysty dym. To tylko sposób uspokajania opinii publicznej, chociaż koncerny papierosowe od ponad trzydziestu lat wiedzą, że działanie samego tytoniu jako filtra daje podobne efekty, jak acetat celulozy, obecnie stosowany w filtrach.

Z tego powodu wielu przeciwników papierosów domaga się zakazu stosowania filtrów. Filtry przynoszą oszczędności dla koncernów tytoniowych, a ludzie myślą, że palą zdrowiej. To samo dotyczy papierosów w wersji „light”. Ludzie, którzy przerzucają się na lżejsze papierosy, zazwyczaj bardziej się zaciągają lub po prostu palą więcej i częściej.

W dymie papierosowym jest ich kilkadziesiąt. Do najważniejszych należą: arsen, benzopiren, nitrozaminy i diabelska mieszanka z policyklicznych węglowodorów aromatycznych, aldehydów, fenolu itd.
Smoła i nikotyna to najsilniejsze trucizny.

Przeciętny papieros zawiera około 10 miligramów smoły. Każdego roku pali się 5,7 miliardów papierosów – z takiej ilości można by utworzyć łańcuch biegnący z Ziemi do Słońca i z powrotem z objazdem przez Mars!
To znaczy, że palacze spalają co roku około 57 milionów kilogramów smoły. To zaś wystarczy, by napełnić po brzegi 5700 wagonów, każdy dziesięcioma tonami smoły. 
Weźmy arsen – przeciętny papieros zawiera 0,2 miligrama tej śmiertelnej trucizny. To oznacza, że palacze rokrocznie wdychają na całym świecie milion kilogramów arsenu. To samo dotyczy cyjanidu, którego palacze wdychają rokrocznie też około miliona kilogramów. Dlatego, nikogo nie dziwi, że w skali światowej palenie jest najczęstszą przyczyną śmierci, której dałoby się uniknąć.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2020 roku tytoń zabije 10 milionów ludzi rocznie, z tego jedną trzecią w Chinach. W XX wieku papierosy zabiły około 100 milionów ludzi, a jeśli sytuacja się dramatycznie nie zmieni, to w tym wieku zabiją prawie miliard ludzi.

Robert Proctor zeznawał jako ekspert w kilku procesach przeciw koncernom tytoniowym. Czy wiesz, jakich pomysłowych metod ludzie używają, żeby ukryć tego rodzaju informacje?

Robert Proctor opowiada: "O wiele bardziej pomysłowych, niż może nam się wydawać. Jestem wzywany jako ekspert, który ma stwierdzić, kto, co i kiedy wiedział. Wydaję więc ekspertyzę, kiedy określone zagrożenie, związane z paleniem tytoniu, zostało odkryte w kręgach naukowych, a kiedy w laickich. Koncerny tytoniowe zazwyczaj wygrywają większość procesów. Ich prawnicy twierdzą, że „każdy dobrze wie”, że palenie jest szkodliwe i dlatego palacze są sami sobie winni. Palacze byli zaś „wystarczająco ostrzegani. Nie wydaje się to jednak aż takie oczywiste. Jeszcze dziś to, że papierosy zawierają substancje promieniotwórcze, nie jest wcale powszechnie wiadome. Podobnie ludzie nie wiedzą, jakie jeszcze inne śmieci znajdują się w tytoniu, oraz co mogą one powodować. Ilu ludzie wie na przykład, że palenie może wywołać raka pęcherza moczowego i raka piersi?

Ile osób wie, że papierosy są jedną z najważniejszych przyczyn utraty wzroku, i że filtry zostawiają w płucach plastyfikatory, używane do produkcji płytek PCV? Kto zdawał sobie sprawę z tego, że filtry marki Kent zawierały miliony włókien azbestu krokidolitowego, powodując ciężką chorobe płuc -  azbestozę?

Firmy tytoniowe ciągle tłumaczą się „ogólną wiedzą” palaczy, ale może powinniśmy się raczej skoncentrować na „ogólnej niewiedzy”. Przemysł papierosowy zawsze podważał realność tego pojęcia, lub domagał się większej ilości badań. Badania te mają zaś na celu tylko odwrócenie uwagi. My w Stanford badamy właśnie, jak wytwarza się niewiedzę. Jest to naprawdę sztuka – nazywamy ją agnotologią*.


Podstawowa klasyfikacja polutantów działających niekorzystnie na organizm człowieka:

SKAŻENIA SOLWENTAMI

SKAŻENIA METALAMI

MIKOTOKSYNY

TOKSYNY FIZYCZNE

TOKSYNY CHEMICZNE

TOKSYNY BAKTERYJNE

LEKI  FARMALOKOLGICZNE

Skażenia <- TOKSYNY  FIZYCZNE

Bibliografia

*****************

Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji
- zawiadomimy Cię o nowościach w naszym serwisie.

Zobacz nasze opracowanie  NEWSLETTER na temat grzybów w organizmie   TUTAJ

Jeśli masz problem - pomożemy Ci w jego rozwiązaniu
napisz do nas - Kontakt


*Agnotologia to nowa dziedzina nauki, badająca przypadki kulturowo uwarunkowanego wytwarzania i utrzymywania stanu niewiedzy. Niewiedza może powstawać wskutek np. stałego pomijania danego tematu przez media, celowej strategii władz, zahamowania rozwoju jakiejś technologii wskutek braku zainteresowania lub apatii społeczeństwa. Jak twierdzi Robert Proctor, agnotologia odpowiada na pytanie: dlaczego czegoś nie wiemy, w jaki sposób tracimy pozyskaną wcześniej wiedzę.

 

** Witamina D

Nazwa "witamina D" obejmuje w sumie trzy związki: D1 (kalcyferol), D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol).

Występuje w formie prowitamin, różniących się łańcuchem alifatycznym:

Rola w organizmie - umożliwia wchłanianie wapnia i fosforu, wpływa na kształtowanie się kości i zębów, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy, łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny, wspomaga komórki szpiku kostnego spełniające funkcje obronne, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, ma wpływ na działanie komórek przytarczyc, jajników, komórek mózgu, mięśnia sercowego, sutka.

Skutki niedoboru (awitaminoza) - krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękczenie kości (osteomalacja) i osteoporoza u dorosłych, złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, zniekształcenie sylwetki, złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, zapalenie spojówek, stany zapalne skóry, osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności, pogorszenie słuchu, osłabienie i wypadanie zębów, zwiększenie się ryzyka powstawania komórek nowotworowych.

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) - nadmiar wapnia w organizmie, biegunka, łatwe męczenie się, wzmożone oddawanie moczu, ból oczu, świąd skóry, bóle głowy, nudności, brak apetytu, zakłócenia w funkcjonowaniu nerek, tętnic, serca, płuc, uszu, niekorzystne zmiany w tych organach, opóźnienia w rozwoju dziecka, powstanie ryzyka zawału, miażdżyca, kamica nerkowa.

Źródła występowania - tran i oleje rybne, ryby (łosoś, makrela, sardynki -  składniki OMEGA3 oraz tuńczyk, śledź, ), wątroba, białko jaj, mleko i przetwory mleczne: ser, masło, śmietana.

***CocaCola, inne szkodliwe produkty i substancje- linki:
http://www.halat.pl/alertcons.html



 

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.