Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
  Inne hity firmy CaliVita International  
 
 
 

 

Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy

 

 
 
 
   

 

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

UWAGA!

Informacje umieszczone w tym serwisie służą wyłącznie do celów informacyjno - edukacyjnych, a nie do stawiania diagnozy, rozpoznawania czy sugerowania sposobów traktowania różnych chorób. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny a nie reklamowy.
Celem jest promocja profilaktyki i utrzymanie zdrowia. W żadnym razie nie może zastąpić diagnozy lekarza. Aby walczyć z chorobą, należy ją dobrze poznać - tak skutki choroby wg. wyników badań jak i jej liczne , możliwe przyczyny, które tkwiły w organizmie wiele dni, miesięcy, a nawet lat.

Informacje zawarte w tym serwisie pochodzą z moich wieloletnich doświadczeń i przekonań oraz pozyskane są od naszych Klubowiczów stosujących suplementy CaliVita - przedstawiają mój osobisty pogląd w sprawie - autor tekstów serwisu: mgr Renata Zarzycka.

Serwis pisany jest zgodnie z KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ - Tekst uchwalony w dniu 2 kwietnia 1997 r. przez Zgromadzenie Narodowe - Rozdział II
WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA - Art. 54.

1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
2. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane. Ustawa może wprowadzić obowiązek uprzedniego uzyskania koncesji na prowadzenie stacji radiowej lub telewizyjnej.


W sprawie stosowania naturalnych produktów tzw. suplementów, zasięgnij konsultacji ze specjalistą dobrze znającym specyfikę wspomagania leczenia naturalnymi metodami, zapoznanym ze szczegółami dotyczącymi naturalnych produktów (tzw. suplementy), a szczególnie produktów CaliVita i ich zawartości w cenne składniki oraz co do wprowadzania ich do żywienia, w celu wzbogacenia codziennej diety. Jeśli nie znasz takich specjalistów (lekarz z wiedzą z zakresu medycyny naturalnej, dietetyk, inny) - zapytaj specjalistów w zakresie suplementów
tutaj >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE
 

 
 
 

.

 

 

Salmonella – rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, grupujący Gram-ujemne względnie beztlenowe (fermentujące glukozę) o morfologii pałeczek. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Należą do bakterii względnie wewnątrzkomórkowych - rezydują w komórkach zarażonego organizmu.

Do głównych serotypów należą:

Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Salmonella virchow, Salmonella hadar - bakterie wywołujące zapalenie jelita cienkiego i grubego.
W Polsce najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego, posocznica, zakażenie narządów wewnętrznych, stawów.
Salmonella typhi - wywołujący dur brzuszny
Salmonella paratyphi - wywołująca dury rzekome

Liczne pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt; wywołują ostre zatrucia pokarmowe.

U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 18-24 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy bez jakichkolwiek objawów chorobowych.

Do zakażenia może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów), przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko), od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.

=============================

Czy wiesz, że nie tylko mięso, ale zwykłe warzywo może być źródłem zagrożenia?

Aby uniknąć infekcji spowodowanych np. skażonymi Salmonellą pomidorami, należy je długo myć, a najlepiej kilka minut gotować.

Nowe badania na skalę krajową USA, przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wskazują, że 82% osób spośród reprezentatywnej próby 1500 badanych uważało surową rybę lub sushi za niebezpieczne, a 80% mówiło to samo o krwistym lub średnio wysmażonym hamburgerze. Jedynie 36% ankietowanych mówiło o ryzyku związanym ze spożywaniem surowych owoców i warzyw.

W 2006 roku, instytut o nazwie Center for Science in the Public Interest dokonał przeglądu swojej bazy danych, obejmującej choroby, wynikające ze spożywania żywności, stworzonej na podstawie informacji z Centrów Zwalczania i Zapobiegania Chorobom, wydziałów zdrowia i czasopism naukowych. Grupa odkryła, że pomiędzy 1990 a 2003 rokiem najwięcej chorób było spowodowanych przez spożywanie owoców morza (899), owoców i warzyw (554), drób (476), wołowinę (438) oraz jajka (329).

„W ciągu ostatniej dekady, świeże owoce i warzywa były jednym z najbardziej, jeśli nie najbardziej znaczącym źródłem chorób, wynikających ze spożywania żywności”, mówi Douglas Powell, dyrektor naukowy Food Safety Network na Uniwersytecie Stanowym w Kansas.

„Wydaje nam się, że owoc czy warzywo wystarczy trochę opłukać i tyle”, mówi Blendon.

Mycie warzyw i owoców może być dobrym środkiem ostrożności, ale niekoniecznie uchroni Cię przed chorobą. Kupowanie lokalnych warzyw i owoców od farmerów też nie zapewni bezpieczeństwa, mówi Powell.

Na farmie warzywa i owoce mogą zostać zakażone na wiele sposobów, w tym poprzez kontakt z surowym nawozem, zakażoną lub zanieczyszczoną wodą, pracowników niedbających o higienę, w brudnym magazynie lub pojeździe, mówi Powell. Lokalne farmy mogą w mniejszym stopniu korzystać z transportu i zatrudniać mniej pracowników, ale zagrożenie nadal istnieje. A świeże warzywa i owoce, które oczywiście nie są ugotowane, mogą być zakażone przez wszystko, z czym się stykają. Kiedy bakterie E. coli lub Salmonelli dostaną się do zieleniny, pomidora lub pędu, to trudno jest się ich pozbyć.

To bardzo ważne, tym bardziej, że wiele osób nadal nie do końca wie, jaka jest rola gotowania w zapobieganiu chorobom. Większość osób badanych w harvardzkiej ankiecie wiedziało, że dokładne gotowanie jedzenia chroni przed Salmonellą (68%) i bakterią E. coli (61%), 41% respondentów błędnie uważało, iż gotowanie chroni przed zatruciem jadem kiełbasianym, a 32% że zapobiega chorobie wściekłych krów.

W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) pałeczki Salmonelli mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie.

Mimo wszędobylstwa pałeczek Salmonella zachorowaniom można zapobiec przez:

  • mycie rąk po wyjściu z ubikaci i przed przygotowaniem posiłków,

  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),

  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,

  • zapobieganie rozmrażaniu i iponownemy zamrażaniu żywności,

  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,

  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,

  • poddawanie żywności dziłaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem nieszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne),

  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki,

  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury,

  • unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.

W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Człowiek zakaża się:
 

  • poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów),

  • przez produkty żwynościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko),

  • od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierajace surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdronione przetwory mięsne galaretki, pasztety, pierogi).

U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występjące zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty.

Po przebycieu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy.

Kuracja odtruwająca na pasożyty >>>


Prof. dr n.med. Piotra Heczko – Kierownik Instytutu Mikrobiologii Collegium Medicum UJ, Prezes Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych (PTZS) w Krakowie, Członek Komitetu Immunologii i Etiologii Zakażeń Człowieka PAN.

„Zaburzenia mikroflory jelita a współczesne choroby cywilizacyjne”
.

Mikroflora jelita ludzkiego (tzw. stała lub fizjologiczna flora jelita) to niezwykle skomplikowany zespół drobnoustrojów, stale obecnych w jelicie (to jest w wielkich populacjach, przez długi okres czasu i  u wielu osób).  Mikroflora jelit posiada niezwykłą zdolność do utrzymywania swojej homeostazy, pomimo stałego oddziaływania na nią wielu czynników zewnętrznych. Jej stabilność ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu przewodu pokarmowego,  a także całego organizmu, w stanie zdrowia. Obecność drobnoustrojów przywartych do nabłonka jelita powoduje, że inne, przede wszystkim patogenne (chorobotwórcze)  drobnoustroje, nie mogą łatwo przytwierdzić się do nabłonka, namnażać i penetrować w głąb jelita, czyli powodować zakażenie.

Ponadto, składniki mikroflory działają stale pobudzająco na układ odpornościowy, utrzymując go w stanie gotowości.

 Natomiast flora planktonowa (drobnoustroje namnażające się w świetle jelita i przemieszczające się wraz z pokarmem), ma ogromne znaczenie w pośredniczeniu w procesach trawiennych, pobudzaniu perystaltyki i dostarczaniu substancji odżywczych, takich jak niektóre witaminy czy kwas masłowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonka jelita grubego.

 Skład mikroflory jelita może być modyfikowany z negatywnymi konsekwencjami dla gospodarza, przez leki przeciwdrobnoustrojowe (m.in. antybiotyki, sterydy, doustne środki antykoncepcyjne, hormonalne, środki przeciwbólowe itp.), albo stosowane w celu leczniczym, albo przypadkowo dostające się z jamy ustnej do przewodu pokarmowego wraz z pożywieniem.

Także zmiany w diecie mogą, chociaż w bardziej dyskretny sposób zmieniać skład mikroflory,  wpływając na przykład na zmiany aktywności pewnych enzymów i w efekcie po długim okresie czasu, zwiększać ryzyko powstania raka jelita grubego, związanego epidemiologicznie ze składem diety.

  Także i pewne choroby związane ze zmienionym podłożem genetycznym, takie jak atopia w formie alergii pokarmowej, czy przewlekłe nieswoiste zapalenie jelita (choroba Crohna i colitis ulcerosa),  mogą prowadzić do  przestrojenia odpowiedzi immunologicznej śluzówek i zmian w składzie mikroflory jelita, prowadzące do przewlekłego stanu zapalnego.

Na podstawie dotychczasowych doświadczeń nad zastosowaniem probiotyków,  czyli żywych drobnoustrojów pochodzących z przewodu pokarmowego człowieka,  podawanych w celu uzyskania korzystnego wpływu na zdrowie człowieka, wydaje się, że chociaż nie wszystkie mechanizmy ich działania są już poznane,  mogą one stanowić nowy, ważny sposób pozytywnego, modyfikowanego przez człowieka składu flory zarówno w celu  podtrzymywania stanu zdrowia, jak i zapobiegania i leczenia tych chorób, które wiążą się z zaburzeniami składu mikroflory lub działaniem patogennego drobnoustrojów. Więcej na:
 www.noni.com.pl/acidophilus.html ,
 www.faceci.com.pl/grzybica.html
 www.algi.pl
 www.noni.com.pl/choroby.html

Kontakt z nami: www.zarzyccy.pl


SONDA
Co wiesz na temat antybiotyków?

Antybiotyki zabijają bakterie
Antybiotyki zabijają wirusy
Nadmiernie stosowane antybiotyki mogą spowodować SEPSĘ
Antybiotyki zawsze stosujemy przy katarze i przeziębieniu
Antybiotyki to lekarstwa na nieżyt żołądka i jelit
Antybiotyki są zupełnie bezpieczne
Antybiotyki to silniej działająca forma aspiryny
Penicylina to nie antybiotyk
Częsta antybiotykoterapia powoduje szereg chorób
U dzieci do 5 roku życia powinno się unikać częstego podawania antybiotyków z uwagi na potrzebę wzmacniania ich naturalnych sił obronnych i uczenie go obrony przed infekcjami na długie lata życia.
 

OWOC BOGÓW - MANGOSTAN

 

Wzmacnia organizm, wzbogaca go w bioenergię i niezbędne składniki, działa silnie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo dzięki temu, iż jest najsilniejszym antyoksydantem znanym w przyrodzie. Mangostan to również pomoc w infekcjach


 więcej tutaj >>>

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.