Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
   

Inne hity firmy CaliVita International

 

 
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
   

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

 SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu


Skażenia -> Mikotoksyny ->  PLEŚŃ

Pleśnie wytwarzają jedne z najbardziej toksycznych znanych nam substancji czyli mykotoksyny, szczególnie szkodliwe dla małych dzieci.
Do mikotoksyn wywołujących działanie mutagenne, karcinogenne i teratogenne w organizmie człowieka należą: aflatoksyny, ochratoksyny, trichotecyny i fumonisyny.
Jedną z najsilniejszych znanych trucizn jest aflatoksyna.
Jaj działanie zostało dokładnie przebadane. Aflatoksyna wytwarzana jest przez pleśń Aspergillus  Flavus (kropidlak żołty) - pasożyt, niszczący zdrowie ludzkie.

 

Grzyb ten znajdowano w komorach grobowców starożytnego Egiptu. Kiedy archeolodzy chcieli otworzyć grobowce w Dolinie Królów w Luksorze, odkryli tam napis ostrzegawczy, że kto naruszy spokój pochowanych faraonów, ten musi pożegnać się z życiem.
Kiedy później archeolodzy zapadali na zdrowiu i umierali, sarkofagi, w których spoczywały mumie poddano gruntownym badaniom. Wrogiem archeologii okazał się grzyb Aspergillus niger.


Przeżył 1 z 19 odkrywców grobowca Tutanchamona >>>

 

Wszystko co jest martwe i ma pochodzenie roślinne lub zwierzęce, może kiedyś spleśnieć. Proces pleśnienia nie zachodzi w żywych organizmach. Do procesu tworzenia się pleśni dochodzi dopiero po śmierci. Martwa materia najpierw pleśnieje, następnie wkraczają do akcji bakterie. Jest to zjawisko naturalne w przyrodzie, gdyż dzięki niemu może dojść do biodegradacji. Bez tego zjawiska ulice byłyby wciąż pełne śmieci, a w dawnych czasach -  pełne nawozu końskiego, lasy pełne martwych zwierząt oraz roślin, na tafli jezior i rzek pływałyby martwe ryby...

Ciekawostką jest fakt, iż tak faktycznie, każde ziarno, owoc, roślina, warzywo  i zioło mają swoją pleśń. Np. orzeszki ziemne bardzo podatne są na rozwój pleśni, gdyż ziemia z którą się stykają, pełna jest zarodników pleśniowych. Zarodniki pleśni roznoszone są przez wiatr nawet do stratosfery. Dzięki temu jeden rodzaj pleśni może rozwijać się na różnych roślinach w odległych zakątkach świata. Dla przykładu aflatoksyna jest obecna w chlebie, makaronach, płatkach zbożowych, orzechach, syropach np. klonowym, occie wytwarzanym z owoców, sokach, dżemach oraz winie. Nie ma jej w świeżych umytych owocach i warzywach, mięsie, jajkach , rybach i wodzie.
Bezpieczniejszy jest chleb z małych piekarni niż z supermarketu, jak twierdzi dr Clark. Również pakowanie chleba w folię zatrzymuje wilgoć i ułatwia rozwój pleśni.

W przypadku wilgotnego lata lub złego wysuszenia ziarna, ziarno może ulegać skażeniu pleśniami Aspergillus flavus i inne. Wywołują przypadłość o nazwie aspergilioza (aspergilliosis) lub "choroba płuc pracowników farm grzybowych".    Aspergillus fumigatus (kropidlak zielonkawy) i Aspergillus niger (kropidlak czarny)  to dwa termotolerujące mezofile - w skoncentrowanych ilościach są patogenem również dla człowieka. Najczęstszym źródłem Aspergillus fumigatus jest zużyty kompost.

Co jakiś czas słyszymy komunikat o tego zakażonej mące aflatoksyną. Może wówczas to skażenie żywności stać się bardzo groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Więcej na temat szkodliwych mykotoksyn
- link: http://www.gronkowiec.pl/mikotoksyny.html

W tym okresie np. mokrego lata celowe byłoby uzupełnienie działań dietetycznych, polegające na dostarczeniu organizmowi więcej ochronnych antyoksydantów w postaci pożywienia i suplementów zwierających selen, witaminę E, C i inne np. w postaci Mega Protect lub multiwitamin - spis tutaj - link: http://www.suplementy-online.eu/produkty-7.html

Podobna sytuacja może powstać, gdy zbiory ziemniaków ulegną skażeniu pleśnią w wilgotnych warunkach. Dla przykładu, grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium endobioticum - to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te wytwarzają silna toksynę (dopis. fumonistynę), która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu. Zaraza ziemniaczana często występowała w Irlandii, gdzie kartofle stanowiły podstawę pożywienia. Statystyka wykazała, że w Belfaście anomalie mózgowe były siedmiokrotnie częstsze niż w Londynie. Dotyczyły one przede wszystkim dzieci, które rodziły się martwe, bez mózgu, z różnymi uszkodzeniami tkanki mózgu itd.. Kobiety będące w ciąży spożywały widocznie wiele zapleśniałych ziemniaków.
Flumonistyna może przechodzić do płynów ustrojowych.     

Zespół Kliniki hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieczynnia aflatoksyny oraz inne toskyny i tym samym chroni komórki przed rakotwórczym działaniem tych trucizn - mykotoksyn. Ponadto selen wpływa niszcząco na pleśnie, które je produkują. Szczegóły na temat aflatoksyny tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/aflatoksyna.html
 ==================================================

Aspergillus niger powoduje szereg chorób m.in. nowotwory złośliwe, artrozę stawów oraz zesztywniające zapalenie kręgosłupa.
Klasyczny lekarz w tym temacie z reguły jest bezradny, a medycyna klasyczna przymykając oczy na obecność pasożytów w organizmie, woli utrzymywać stan chorego, podając mu tylko leki przeciwbólowe działające na sam skutek choroby czyli ból - leki tłumiące objawy choroby.
Natomiast nieusunięta przyczyna choroby dalej jest w organizmie - choroba rozwija się coraz bardziej.

Dla neuropaty stosującego naturalne metody, pozbycie się pasożytów a w tym grzyba Aspergillus niger oraz mykotoksyny zwanej aflatokyną, jest podstawą leczenia.
W walce z pasożytem pomocne są silne preparaty ziołowe pod nazwą ParaProteX wraz z naturalną witaminą C z róży w dawce leczniczej 3-6 gram dziennie i Pro Selenium (naturalna forma selenometionina).
W usuwaniu toksyn i zakwasów z organizmu oraz z układu kostno-stawwowego, pomaga Strong Bones wraz z Ocean21 - przywracają wewnętrzne środowisko tzw. homeostazę.


Własny dom, ale czy w pełni bezpieczny?

Efektem dobrej wentylacji i "oddychania" ścian, stropów są stwierdzenia "zdrowy dom" - domy z drewna niemalowane, dobrze wentylowane, myte szarym mydłem bądź też ługowane, stoją w Chochołowie na Podhalu już ok. 150 lat.

Pojawienie się w ostatnim okresie (zaledwie ok. 40 lat wstecz, a masowo ok. 25 lat temu) niektórych sztucznych produktów w postaci łatwo zmywalnych wykładzin podłogowych, cerat, folii: materiałów zatrzymujących wodę ale i "oddychanie" spowodowało wskutek nieumiejętnego ich użycia zniszczenia w postaci rozwoju pleśni i grzybów, niszczących nie tylko drewniany budulec lecz również zdrowie mieszkańców. Oto fragment artykułu z Time,a z ubiegłego roku pt. Toxic Mold - Toksyczna Pleśń autorstwa Anity Hamilton:

"Toksyczne pleśnie wpełzają do amerykańskich domów, szkół i innych budynków prawie tak, jak biblijna plaga. Mimo, że doniesienia prasowe koncentrują się na stachybotrys, udział swój mają również grzyby z gatunków aspergillus, chaetomium i penicillinum. Co najmniej dwie rodziny spaliły swoje domy, by uwolnić się od skażenia. Tysiące innych łącznie ze znaną bojowniczką ekologiczną Erin Brockovich składają pozwy przeciwko firmom budowlanym, właścicielom nieruchomości oraz firmom ubezpieczeniowym, żądając odszkodowań za straty majątkowe i utratę zdrowia."

Tekst kończy wyjaśnienie:
"Pleśnie do rozwoju potrzebują jedynie wilgoci i porowatej powierzchni, takiej jak płyty suchych tynków, tapety, lub wykładziny dywanowe."

Trzy rodzaje grzybów w naszym domu i wytwarzane przez nie toksyny >>>

Alergeny>>


Więcej na temat tej pleśni i jej szkodliwości tutaj.
 


<- Skażenia <- Mikotoksyny <- PLEŚŃ

*****************

Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji
- zawiadomimy Cię o nowościach w naszym serwisie.

Zobacz nasze opracowanie  NEWSLETTER na temat grzybów w organizmie   TUTAJ

Jeśli masz problem - pomożemy Ci w jego rozwiązaniu
napisz do nas - Kontakt

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.