Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
   

Inne hity firmy CaliVita International

 

 
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
   

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

 SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu


Skażenia -> Mikotoksyny ->  AFLATOKSYNA

PODEJRZEWANA ŻYWNOŚĆ O NAJWIĘKSZE ZANIECZYSZCZENIE

Aflatoksyny często zdarzają się w zbiorach zbóż. Aflatoksyny są też dostrzegane czasami w mleku, serze, orzeszkach ziemnych, cottonseed (nasienie bawełny), orzechach, migdałach, figach, przyprawach i innym pożywieniu.

Mleko, jajka i produkty z mięsa czasami są zanieczyszczone z powodu zwierzęcej konsumpcji paszy zanieczyszczonej aflatoksyną.

Jednakże, towary z najwyższym ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksyny są zbożem, migdałami, orzeszkami ziemnymi i cottonseed.

Jadając ze śmiercią

Anna Gosline

Za każdym razem, gdy jadam poza domem, ryzykuję życie. Ale dla mnie i milionów ludzi uczulonych na orzeszki ziemne jest nadzieja.

Wszystko zaczęło się od napadu duszności. Później naciek zapalny zajął moje uszy i prawie nic nie słyszałam. Na szyi i klatce piersiowej pojawiła się wściekle czerwona pokrzywka, która fatalnie wyglądała przy mojej czarnej, balowej sukience. Właśnie wtedy, na balu maturalnym, orzeszki pierwszy raz próbowały mnie zabić.

Godzinę wcześniej jadłam deser czekoladowy, który musiał zawierać orzeszki ziemne. Od dzieciństwa moja rodzina wiedziała, że jestem na nie uczulona i wychowała mnie w strachu przed ich smakiem. Zawsze, kiedy choć okruszek orzecha przemyka przez moje usta, w gardle pojawia się łaskoczące, swędzące odczucie. Dotąd, w najgorszym wypadku, moje objawy ograniczały się do ciężkich mdłości. Dopiero podczas feralnego balu doznałam wstrząsu anafilaktycznego.

Byłam wtedy wśród przyjaciół i żeby nie psuć im wieczoru, cały czas utrzymywałam, że czuję się dobrze. Na szczęście nie dali się zwieść. Na miejsce przybył ratownik medyczny, który natychmiast podał mi zastrzyk adrenaliny oraz lek przeciwhistaminowy, żeby uspokoić mój rozszalały układ odpornościowy. Trafiłam do szpitala na obserwację. Jeden z lekarzy powiedział mi potem: „Godzina dłużej, a umarłaby pani”. Od tamtej pory moje życie nigdy nie było już takie samo. (…)

Alergia na orzeszki ziemne stanowi śmiertelne zagrożenie. W przeciwieństwie do innych uczulających pokarmów, takich jak jajka czy mleko, orzeszki powodują najczęściej bardzo nasilone reakcje alergiczne. W 2001 r. Allan Bock dokonał analizy zgonów z powodu alergii i odkrył, że orzeszki ziemne są odpowiedzialne za 90 procent tych zdarzeń w Stanach Zjednoczonych, co oznacza, że zabijają ponad 100 osób rocznie. (…)

Przeciętny Amerykanin zjada 3 kg orzeszków rocznie, głównie w postaci masła orzechowego. Brytyjczycy są niewiele dalej w klasyfikacji ze spożyciem 1 kilograma na osobę rocznie. Istnieją dowody na to, że alergia na orzeszki pojawia się wszędzie tam, gdzie stosuje się amerykańską dietę. Przykładowo w Polsce, w czasach sprzed rozpadu ZSRR, alergii na orzeszki ziemne praktycznie nie odnotowywano. Pięć lat później zapadalność była podobna do tej obserwowanej wśród Brytyjczyków.

Wśród badaczy alergii krąży pogląd, że dzieci nabywają się uczulenia na orzeszki, jeśli we wczesnym dzieciństwie - kiedy ich układ odpornościowy jest jeszcze niedojrzały - mają z nimi kontakt. Tak pewnie było i w moim przypadku. Musiałam gdzieś napotkać orzeszka, którego mój układ odpornościowy uznał za niebezpieczny. Skutkiem tego była produkcja przeciwciał skierowanych przeciwko orzeszkom, zwanych immunoglobulinami E (IgE). Teraz za każdym razem, kiedy mam kontakt z orzeszkami ziemnymi, IgE łączą się ze swoimi uczulającymi białkami orzeszków. To powoduje uwolnienie histaminy, która odpowiada za pojawianie się typowych objawów alergii: wydzielania śluzu, skurczu mięśni, wymiotów i kichania. Jeśli dziecko unika kontaktu z orzeszkami do czasu, kiedy jego system odpornościowy dojrzeje na tyle, aby umieć radzić sobie z uczulającymi białkami orzechów, ryzyko alergii jest bardzo niskie.

W późnych latach 90. naukowcy stwierdzili, że w rodzinach, w których występują alergie, rodzice powinni eliminować orzechy z diety swoich dzieci do trzeciego roku życia. Po tym czasie dziecięcy układ odpornościowy powinien łatwiej tolerować nowe pokarmy. (…)

Tymczasem orzechy są praktycznie wszędzie. Ich śladowe ilości można znaleźć nawet w czekoladach i ciastkach pozornie niezawierających orzechów, ale wytwarzanych na tych samych liniach, co produkty z orzechami. Orzeszki ziemne pojawiają się nawet w daniach, których nikt by o to nie podejrzewał - np. potrawkę chili zagęszcza się często masłem orzechowym.

Dziesiątki lat doświadczeń na szczurach pokazują, że właśnie spożywanie niewielkich ilości orzeszków jest najszybszą drogą do uczulenia. Co gorsza, uczulenie wynikające z narażenia na małe dawki jest jeszcze silniejsze u dzieci, u których pierwszy kontakt z orzechem nastąpił przez skórę. W 2003 r. Gideon Lack z Królewskiego College’u w Londynie odkrył, że niemowlęta, które miały styczność z kremami zawierającymi olejek z orzeszków ziemnych, prawie siedem razy częściej rozwijały alergię na orzeszki. (…)

(...) Dużym spożyciem orzeszków w dzieciństwie tłumaczy się rzadkie występowanie alergii na orzeszki w Afryce. Dzieci z wielu zachodnich afrykańskich krajów są często odstawiane od piersi na rzecz gotowanej papki z orzeszków ziemnych. Ale z kolei Afrykanie, szczególnie ci z biednych rolniczych regionów, mają to, czego większość z nas nie ma - pasożyty. Kontakt z pasożytami wydaje się chronić ich przed wszelkimi alergiami. Nawet jeśli więc Afrykanie spożywają znaczne ilości orzeszków, ich system odpornościowy jest zbyt zajęty zwalczaniem infekcji pasożytniczych, aby rozwinąć alergię. (…)

Zamiast popijania soku z pasożyta, są jeszcze inne sposoby leczenia uczuleń. Naukowcy wracają ostatnio do immunoterapii - metody, która przez ostatnie 10 lat była tabu w leczeniu alergii. (…)

Od pamiętnego balu maturalnego zawsze noszę przy sobie automatyczną strzykawkę z adrenaliną i leki przeciwhistaminowe. Byłoby cudownie móc wyjść z domu bez nich i nie pytać w restauracji o każde danie, czy aby na pewno nie zawiera orzechów.

To uczulenie ma też jeszcze jedną ciemną stronę. Największe prawdopodobieństwo śmierci z powodu choroby występuje w dzieciństwie i wśród nastolatków. Pod tym względem dla mnie zagrożenie niejako już minęło, ale alergia nadal jest przenoszona w rodzinie. A to oznacza, że mogę ją przekazać swoim dzieciom. Na skuteczne leczenie trzeba poczekać jeszcze przynajmniej pięć lat, a zapobieganie alergiom to już zupełnie dalsza perspektywa. Mam tylko nadzieję, że skuteczne lekarstwo pojawi się, zanim przyjdą na świat moje dzieci.

© 2006 New Scientist Magazine, Reed Business Information Ltd. All rights reserved. Distributed by Tribune Media Services International.
 



Orzechy drzewne oraz orzeszki ziemne wchodzą w skład tzw. wielkiej ósemki produktów będących najczęstszymi przyczynami alergii pokarmowych w skali globalnej (ponad 90% w samych Stanach Zjednoczonych).
 

Wielka ósemka alergii pokarmowej
wg Food and Agriculture Organization of the United Nations (1995):

 

1) mleko krowie,

2) jaja,

3) ryby morskie i słodkowodne,

4) skorupiaki (krewetki, kraby, homary, raki i in.),

5) orzechy ziemne,

6) soja,

7) orzechy drzewne (migdały, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pistacje i in.),

8) pszenica.

Jak leczyć alergię naturalnymi metodami - materiał informacyjny tutaj>>>


<- Skażenia <- Mikotoksyny <- AFLATOKSYNA

*****************

Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji
- zawiadomimy Cię o nowościach w naszym serwisie.

Zobacz nasze opracowanie  NEWSLETTER na temat grzybów w organizmie   TUTAJ

Jeśli masz problem - pomożemy Ci w jego rozwiązaniu
napisz do nas - Kontakt

FORUM     DYSKUSYJNE    DLA   CZYTELNIKÓW


© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.