Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
 

Inne hity firmy CaliVita International

 
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

 SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu


Skażenia -> Mikotoksyny ->  OCHRATOKSYNA A

   Ochratoksyna A (OTA) jest produkowana przez grzyby z rodzaju Penicillium i AspergillusWykazuje wysoką toksyczność w stosunku do wielu gatunków zwierząt, zwłaszcza świń. Jest postrzegana jako główny czynnik sprawczy chorób nerek u świń. Ochratoksyna A należy do grupy silnych alergenów (alergeny>>).
OTA wykazuje działanie teratogenne, zaburza metabolizm węglowodanów u kurcząt, działa immunosupresyjnie (obniża odporność) i kancerogennie (rakotwórczo).  
Ochratoksyna A powoduje
zaburzenia czynności nerek (Aspargillus ochraceus), jest rakotwórcza, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu immunologicznego.
U zwierząt, które mają kilka "żołądków" (np. krowa), toksyna ta ulega rozkładowi, więc z tego  punktu widzenia, niebezpieczne dla człowieka są tylko zwierzęta, które mają jeden żołądek np. świnie (wyroby wieprzowe w tym nereczki, które nie należą do zdrowych dań).
 
 

Tabela 1.
Granice wykrywalności ochratoksyny A w żywności i płynach biologicznych metodą powinowactwa immunologicznego.  

 
 

Matryca /produkty żywnościowe

Granice wykrywalności
ng/g lub ng/ml

Ziarna kawy zielonej i palonej

0,5 ng/g

Ziarna kawy palonej

0,1-0,5 ng/g

Ziarna kawy palonej

0,3 ng/g

Kawa rozpuszczalna

0,2 ng/g

Napoje kawowe

0,025 ng/ml

Zboża i produkty zbożowe

0,2 ng/g

Pszenica

0,25 ng/g

Zboża

1 ng/g

Piwo

0,05-0,1 ng/ml

Wino, sok winogronowy

0,003-0,005 ng/ml

Nerka wieprzowa,  kiełbaski zawierające krew

0,2 ng/g

Surowica ludzka

0,005-0,01 ng/ml

Mleko krowie

0,005 ng/ml

Żywność dla zwierząt

0,3 ng/g

 
     

Ochratoksyna A (OTA) - w klimacie umiarkowanym (Europa, Kanada) jest pochodną Penicillium (P.verrucosum), a w topikach natomiast różnych gatunków Aspergillus (A.alutaceus) syntetyzowaną zazwyczaj po zbiorowo. Jako metabolit grzybowy wykazuje ostre działanie niewydolności nerek (nefrotoksyczne i nefrokancerogenne) zarówno u zwierząt jak i ludzi.
                                                             (Dyr.466/2001 i 472/2002/26 EC)

Dominującym źródłem dostarczania OTA w paszach i pożywieniu są zboża. Obecność tej mikotoksyny stwierdzono również w piwie, winie a nawet i w prażonej kawie.

W tab. 2 przedstawiono średni poziom zawartości OTA w zbożach wykorzystywanych w procesie produkcji piwa oraz w winie i kawie nie palonej. W licznych badaniach eksperymentalnych na zwierzętach dowiedziono, że ochratoksyna A już przy zawartości poniżej 200µg/kg paszy jest wysoce szkodliwa zdrowotnie.

Tab. 2
Średni poziom zawartości ochratoksyn w wybranych artykułach rolno- spożywczych
 

Rodzaj zboża

Lata badań

Zawartość w µg/kg

Jęczmień/Niemcy/

1995-1997

0,1 – 2,7

Jęczmień /W.Bryt./

j.w.

1 – 33

Pszenica/Dania/

j.w.

0.05 – 51

Wino /Niemcy/

j.w.

0,01 –7,0

Kawa surowa /GB/

j.w.

0,2 –27,3

 


Czy wiesz, że...
 
... współczesne nam, niewytłumaczone do końca, gwałtowne zejścia śmiertelne archeologów penetrujących grobowce np.; władców egipskich lub innych nekropolii np. Kraków – Wawel – grobowiec Kazimierza Jagiellończyka -  wiąże się z wdychaniem ochratoksyny A odpowiedzialnej za ostrą niewydolność nerek?

Jest silną toksyną mutująca komórki. Będąc silnym alergenem powoduje uczulenia - jest silnym alergenem - alergeny>>.


<- Skażenia <- Mikotoksyny <-  OCHRATOKSYNA A

*****************

Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji
- zawiadomimy Cię o nowościach w naszym serwisie.

Zobacz nasze opracowanie  NEWSLETTER na temat grzybów w organizmie   TUTAJ

Jeśli masz problem - pomożemy Ci w jego rozwiązaniu
napisz do nas - Kontakt

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.