Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
  Inne hity firmy CaliVita International  
 
 
 

 

Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy

 

 
 
 
   

 

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

Blog renatazarzycka.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

  Gronkowce     Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
  Zakażenie    Autoszczepionka 
  Antybiotyki    Immunologia   Probiotyki    Dieta 
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia    S.O.S.    subskrypcja  
Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz  Ocean21Noni

 Śmiertelna bakteria 
   Klub CaliVita 

Prof. dr n.med. Piotra Heczko – Kierownik Instytutu Mikrobiologii Collegium Medicum UJ, Prezes Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych (PTZS) w Krakowie, Członek Komitetu Immunologii i Etiologii Zakażeń Człowieka PAN.

Zaburzenia mikroflory jelita a współczesne choroby cywilizacyjne”

"Mikroflora jelita ludzkiego (tzw. stała lub fizjologiczna flora jelita) to niezwykle skomplikowany zespół drobnoustrojów, stale obecnych w jelicie (to jest w wielkich populacjach, przez długi okres czasu i  u wielu osób).  Mikroflora jelit posiada niezwykłą zdolność do utrzymywania swojej homeostazy, pomimo stałego oddziaływania na nią wielu czynników zewnętrznych. Jej stabilność ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu przewodu pokarmowego,  a także całego organizmu, w stanie zdrowia. Obecność drobnoustrojów przywartych do nabłonka jelita powoduje, że inne, przede wszystkim patogenne (chorobotwórcze)  drobnoustroje, nie mogą łatwo przytwierdzić się do nabłonka, namnażać i penetrować w głąb jelita, czyli powodować zakażenie.

Ponadto, składniki mikroflory działają stale pobudzająco na układ odpornościowy, utrzymując go w stanie gotowości.

 Natomiast flora planktonowa (drobnoustroje namnażające się w świetle jelita i przemieszczające się wraz z pokarmem), ma ogromne znaczenie w pośredniczeniu w procesach trawiennych, pobudzaniu perystaltyki i dostarczaniu substancji odżywczych, takich jak niektóre witaminy czy kwas masłowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonka jelita grubego.

 Skład mikroflory jelita może być modyfikowany z negatywnymi konsekwencjami dla gospodarza, przez leki przeciwdrobnoustrojowe (m.in. antybiotyki, sterydy, doustne środki antykoncepcyjne, hormonalne, środki przeciwbólowe itp.), albo stosowane w celu leczniczym, albo przypadkowo dostające się z jamy ustnej do przewodu pokarmowego wraz z pożywieniem.

Także zmiany w diecie mogą, chociaż w bardziej dyskretny sposób zmieniać skład mikroflory,  wpływając na przykład na zmiany aktywności pewnych enzymów i w efekcie po długim okresie czasu, zwiększać ryzyko powstania raka jelita grubego, związanego epidemiologicznie ze składem diety.

  Także i pewne choroby związane ze zmienionym podłożem genetycznym, takie jak atopia w formie alergii pokarmowej, czy przewlekłe nieswoiste zapalenie jelita (choroba Leśniowskiego-Crohna i colitis ulcerosa),  mogą prowadzić do  przestrojenia odpowiedzi immunologicznej śluzówek i zmian w składzie mikroflory jelita, prowadzące do przewlekłego stanu zapalnego.

Na podstawie dotychczasowych doświadczeń nad zastosowaniem probiotyków,  czyli żywych drobnoustrojów pochodzących z przewodu pokarmowego człowieka,  podawanych w celu uzyskania korzystnego wpływu na zdrowie człowieka, wydaje się, że chociaż nie wszystkie mechanizmy ich działania są już poznane,  mogą one stanowić nowy, ważny sposób pozytywnego, modyfikowanego przez człowieka składu flory zarówno w celu  podtrzymywania stanu zdrowia, jak i zapobiegania i leczenia tych chorób, które wiążą się z zaburzeniami składu mikroflory lub działaniem patogennego drobnoustrojów."

==============

Materiały z Konferencji medycznej CaliVita International w Krakowie  - maj 2004 Wykładem Pana profesora wszyscy byli zauroczeni. Wykład był prowadzony bardzo entuzjastycznie z wielka pasją, która porwała wszystkich słuchaczy, a przy tym podawane informacje bardzo ciekawe - wprost fascynujące. To wspaniale, że są tacy naukowcy jak prof.dr n.med. Piotr Heczko, który w taki właśnie sposób, przedstawił problem nadmiernej antybiotykoterapii i zachęcał do stosowania alternatywnych metod tj. probiotyków. Dziękujemy za wspaniały wykład.


Z mojej praktyki lekarskiej...

Zaparcia

Zwracam się w sprawie następującego problemu. Skończyłem już 68 lat i wciąż borykam się z nieustannym zatwardzeniem. Codziennie jestem zmuszony sięgać po środki przeczyszczające, jednak jest to zbyt drastyczne rozwiązanie, które bardzo mnie męczy. Jeżeli macie jakiś produkt, który może mi pomóc, proszę, napiszcie mi o tym!

Proszę koniecznie wypijać 2 litry płynów dziennie, każdego dnia jadać surowe i świeże warzywa oraz owoce  (uwzględniając grupę krwi) lub zastosować ZenThonic. Ponadto proszę zastosować Nopalin, w dawce 3 razy dziennie 1-2 tabletki, również popijając dużą ilością płynów. Warto go połączyć z preparatem Super Soya Lecithin i AC-Zymes, które wspomagają działanie Nopalinu.

Więcej tutaj>>

Przykry zapach z ust

Przepraszam, że zwracam się o pomoc w sprawie intymnej, ale nie wiem, co mam zrobić. Wszystkiemu winien jest brzydki zapach z moich ust. Jest nieprzyjemny nie tylko dla mnie, ale co gorsze, wstydzę się pokazywać wśród ludzi. Nie pomaga ani regularnie mycie zębów, ani płyny do płukania jamy ustnej.

W rozwiązaniu Pani problemu może pomóc produkt ParaProteX w dawce dziennej 3x1 tabletka oraz AC-Zymes 3x1 kapsułka. Polecam jeszcze dostosować dietę do swojej grupy krwi.

dr Edith Varga

"Śmierć czai się w jelicie" - ASKLEPIOS

Chore jelito to chory organizm, to słaba, "bibułkowa" ściana jelita (1, w której zakamarkach powstają zaułki pełne grzybów i innych pasożytów, tworząc z czasem polipy (2) - fazę pośrednią do chorób nowotworowych.

To również zbyt zwężający się lub wypukły pasaż, utrudniający wydalanie przetrawionej treści pokarmowej (3).

ARTYKUŁY POLECANE:

SZKODLIWE TOKSYNY GRZYBÓW

KWASICA METABOLICZNA

JOGURTOWE MITY

 Więcej na:

 www.noni.com.pl/acidophilus.html 

 www.faceci.com.pl/grzybica.html

 www.algi.pl

 www.noni.com.pl/choroby.html

Kontakt z nami: www.zarzyccy.pl

ZAMÓWIENIA >>


Kiedy antybiotyki działają "za dobrze" >>>


 

 

 

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.