Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
  Inne hity firmy CaliVita International  
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebuj±cym pomocy  
 
 
   

OdwiedĽ witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
  Inne hity firmy CaliVita International  
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebuj±cym pomocy  

 

www.suplementy-online.eu 

 

 

www.mangostan.pl

 

 

 

 

www.suplementy-online.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

www.noni.com.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.biosila.pl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.gronkowiec.sos.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

  Gronkowce      Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
Zakażenie Autoszczepionka   Antybiotyki   Immunologia Probiotyki
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia   S.O.S.  subskrypcja
 ZENTHONIC Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz  Ocean21
Noni  Śmiertelna bakteria   Klub CaliVita Sklep Internetowy
Dieta 

 

     Żywienie podstawą zdrowia - DIETA W CHOROBIE

Dieta to proste słowo, sięgające czasów Hipokratesa, zawierające w sobie tyle możliwości, że najprawdopodobniej tej właśnie dziedzinie poświęcono największą liczbę książek. Hipokrates napisał osiem dzieł z dziedziny medycyny. Jedna z nich jest księga "Peri diaites" (tłumaczenie:  "O diecie").
Dzisiaj prawie każdy lekarz odwołuje się do jego autorytetu, gdyby jednak chciał się przed nim pochwalić swoimi metodami leczenia, prawdopodobnie nie uzyskał by pochwały.
Jest rzeczą znaną, iż przeciętny lekarz najchętniej spogląda na wierzchołek góry lodowej i informuje pacjenta o gronkowcu złocistym (staphylococus aureus) lub o hemolitycznych beta paciorkowcach w organizmie. O grzybach ani widu, ani słychu, a one we wszystkich chorobach infekcyjnych wiodą prym!

Według dr Josefa Jonas, nowoczesna dieta powinna uwzględniać fakt ogromnego zagrożenia zagrzybieniem organizmu u współczesnego człowieka, i zwracać uwag ę na cztery indywidualne sposoby podejścia:

1/ unikanie żywności zawierającej składniki sprzyjające namnażaniu się chorobotwórczych grzybów i bakterii m.in. sztuczne cukry, żywność śluzotwórcza (na pszennej mące, na białej mące oraz mleko), żywność  wysoko-przetworzona, pasteryzowane produkty w tym mleko, inne to białko zwierzęce czyli mleko, sery, jaja czyli mięso,  itp.
Więcej na temat skażenia środowiska, bardzo szkodliwych dla zdrowia, a szczególnie dla dzieci mykotoksyn, metali ciężkich tutaj.

Kobiety w ciąży w ogóle nie powinny jeść surowych i wędzonych ryb ani serów pleśniowych - mogą być skażone wyjątkowo dla nich niebezpieczną Listerią. Bakterie wywołujące jersiniozę najczęściej występują w wieprzowinie. W wołowinie bardzo niebezpieczne, szczególnie dla małych dzieci, są werotoksyczne pałeczki Escherichia coli. W krajach, w których chętnie jada się krwiste befsztyki, wywołują kilka tysięcy zakażeń rocznie.

Czy wiesz, że wszystko, co jest podgrzane do temperatury ponad 37stopni Celsjusza, staje się martwe?
Jeżeli połykamy gorące napoje, to niszczymy enzymy trawienne, a wtedy pokarm spożyty w trakcie lub przed popijaniem gorącego napoju nie trawi się. Następuje zaflegmienie naszego organizmu, zamulenie niestrawionym jedzeniem. To powoduje spowolnienie przemiany materii i rozpoczyna proces otyłości jak również zaśmiecania naszego organizmu -  sprzyja zatruwaniu wątroby, tkanek oraz rozwojowi pasożytów. Więcej>>


Zobacz też czego powinieneś unikać, aby zachować zdrowie oraz silną odporność na choroby cywilizacyjne i infekcje - szukaj tutaj:

Mleko w literaturze popularno-naukowej -  kliknij tutaj >>>

Czy zauważyliście, że zdjęto na pewien czas z ekranu słynną reklamę "Pij mleko będziesz wielki".   Dziś ukazuję się bardzo rzadko.
Czy wiesz dlaczego?

Dobrze jest dla własnego zdrowia wiedzieć jakie są fakty dotyczące tego zagadnienia:

"Pij mleko będziesz kaleką"
- kliknij tutaj >>>

"Mleko : biały morderca" -
kliknij tutaj >>>

 

Jaka nie byłaby geneza powstania  jogurtowego mitu faktem jest, że to tylko zakorzenione w świadomości konsumenta przekonanie, stworzone wyłącznie na potrzeby marketingu i medialnego wizerunku jogurtów. Po prostu ma nam się wydawać, że "wiemy, iż jogurt jest zdrowy", choć w rzeczywistości tak nie jest do końca...
Więcej szczegółów>>


Jogurtowy mit >>


Jakie napoje najczęściej wypijać?

Wg. słynnego biochemika dr Hulda R. Clark, klasyczna herbata czarna lub/i czerwona - należy do substancji toksycznych!
Szklanka zwykłej lub mrożonej herbaty zawiera 20mg kwasu szczawiowego, co przekracza możliwości wydalnicze nerek. Nie dotyczy to cennej dla zdrowia zielonej herbaty, Yerba Mate, guarana czy innych herbat ziołowych i owocowych. W dawnych czasach ludzie na wsiach na codzień pili herbatę lipową.
Dzieci nigdy nie powinny pić herbaty czarnej ani kakao!  Nie należy narażać ich nerek na codzienne obciążenie wydalaniem dużych ilości kwasu szczawiowego. Cenny wapń (z jedzenia) użyty do ich neutralizacji marnuje się, podczas gdy powinien posłużyć do budowy młodych kości.
Odnosi się to również do czekolady!


Argentyńczycy, Peruwiańczycy i Brazylijczycy piją Yerba Mate z uwagi na jej walory zdrowotne, oczyszczające krew, odżywcze, poprawiające przemianę materii (utrzymanie zgrabnej sylwetki) i wzmacnianie energię.

fot. 1>>    fot. 2>>    film medyczny>>




yerba mate video
 

Organizm stopniowo zostaje zakwaszony produktami typu słodycze, czekolada, kakao, czarna herbata, rabarbar ogrodowy, szczaw zwyczajny, gryka zwyczajna, szpinak, owies, gorczyca, kolendra siewna i inne w nadmiarze,  a podczas acidozy ulega odwapnieniu, gdyż do neutralizacji wielu toksyn z pasożytów oraz toksyn z jedzenia i napojów, organizm pobiera jony wapnia  z  zębów i z kości.

Najcenniejsze dla zdrowia są soki warzywno - owocowe wypijane w dużych ilościach każdego dnia i na surowo  - NIE ZAPASTERYZOWANE!!!
Terapia dr Maxa Gersona - szczegóły>>

Również nadużywanie alkoholu, narkotyków i palnie papierosów aktywne przez palaczy lub biernie przez wdychanie dymu przez nasze dzieci i kobiety w ciąży - powoduje toksemię. Więcej na temat powstawania toksemii powodującej w organizmie stan ACIDOZY - czytaj punk 3 tutaj>>


więcej>>

Więcej na ten temat w artykule:  "SEKRETY ZIELONEJ HERBATY"
  - link: http://www.faceci.com.pl/subskrypcja26.html

UWAGA!!!

Picie delikatnie zaparzonej herbaty zielonej (dopiero z drugiego parzenia)  niweluje przykry oddech i zmniejsza populacje grzybów oraz bakterii chorobotwórczych w układzie pokarmowym, ma również wiele innych korzyści dla zdrowia całego organizmu. Zielonej herbaty nie należy słodzić -  pijemy delikatną herbatę bez cukru! 

Kryształki kwasu szczawiowego są ostre jak potłuczone szkło i dlatego powodują silny ból osadzając się w stawach kolan, stopy (podagra), lędźwi, bioder, łokcia, palców, nadgarstka, ramion, karku, szyi i  kręgosłupa. Dr H.R. Clark opisuje, iż bóle te można zredukować i po czasie minimum 3-6 tygodni wyleczyć, poprzez usunięcie ostrych kryształków zalegających nerki, gdzie powodują rozwój kamieni nerkowych. Gdziekolwiek szczawiany się skrystalizują towarzyszy im jeden konkretny szczep bakterii - odmieniec pospolity Protecus vularis.

Podczas występujących bólów stawowych należy również stosować dietę  niskofosforanową. Oznacza to, iż należy zredukować spożycie mięs, pieczywa szczególnie z białej mąki ( oczyszczonej oraz z pszennej i z owsa), makaronów, napojów gazowanych i "kolorowych" wód. W tym miejscu należy zwiększyć podaż wapnia i innych soli mineralnych w żywieniu oraz w dobrze przyswajalnej formie chelatów ( Power Mins, Strong Bones, OCEAN 21).

Więcej szczegółów na temat związków fosforanów tutaj>>

Czy wiesz...
że ludy prymitywne, które żywiły się rybami, korzonkami, owocami i jedzeniem przygotowanym w żarnach, spożywały 4-6 gramów wapnia dziennie w posiłkach?
Jeśli nawet tylko większość wapnia z tej ilości ulegało rozpadowi, to i tak pozostawało około 20% -  1 gram przyswajalnego wapnia w formie chelatowanej.


2/ unikanie pożywienia zawierającego alergeny m.in. mleko i jego przetwory (oprócz jego neutralnych form: kwaśnego mleka, maślanki i masła), słodyczy w tym czekolada i kakao zawierające alergizująca toksynę - teobominę, tak popularne musli (mieszanką płatków zbożowych i suszonych owoców). W musli  po pięciu dniach przechowywania w temperaturze 28 stopni, naukowcy wielu bakteriologicznych badań stwierdzili występowanie bardzo niebezpiecznej alfatoksyny, cytrynianiu i ochratoksyny.


3/ Pożywienie zrównoważone z punktu widzenia kwasów i zasad

Żywienie jest bardzo ważne podczas każdej kuracji. Aby zminimalizować brzydki zapach z ust, zlikwidować tworzący się biały nalot na języku, wspomóc rozwój prawidłowej mikroflorę i leczenie wielu chorób układu trawienia należy wzbogacić codzienne żywienie w wiele cennych produktów.

Latem nie mamy problemu z bogactwem warzyw, surówek i sałatek, ale zimą...
 

Szczególnie w sezonie jesienno - ziomowo -wiosennym podajemy częściej dużo kiszonych / kwaszonych produktów jak kiszona kapusta z marchwią i jabłkiem czy też cebulką oraz kiszone ogórki lub inne kiszonki.

Robimy zupy z tych produktów. Warto pamiętać, aby wzbogacać żywienie w czerwone buraczki z chrzanem i czerwony barszcz z czosnkiem np. z czosnkiem lub żur w chrzanem, albo chudy rosół z bogactwem marchwi, pietruszki (korzeń i nać), cebulki, pora lub innych -  zupy te działają odkwaszająco na jelito oraz nasz organizm i pomagają w walce z ACIDOZĄ (zatrucie toksycznymi związkami >>).

Chłodnik na soku z ogórków kwaszonych>>
Zupa czosnkowa>>
Czosnkowa wg przepisu hiszpańskiego>>
Zupa chrzanowa>>
Kapuśniak dietetyczny>>

KAPUSTA wydaje się pospolitym warzywem, pozory jednak mylą. Podczas badań laboratoryjnych okazało się, że niszczy ona zarówno bakterie, jak i wirusy. Poszukując w 1986 r. pokarmów poprawiających funkcjonowanie uszkodzonego układu odpornościowego, naukowcy z Rzymu zauważyli, że w hodowlach zwierzęcych komórek odpornościowych dodanie ekstraktu z kapusty wywoływało korzystne zmiany: powstawało o wiele więcej przeciwciał. Kapusta zawiera też antyutleniacze i przywraca równowagę kwasowo-zasadową tzw. HOMEOSTAZA w organizmie.

Takie pożywienie wspomaga leczniczą kurację przeciwpasożytniczą i poprawia rozwój prawidłowej flory w jelicie.  Przywraca właściwe w nim środowisko -  to podstawa układu obronnego organizmu i pomoc w niszczeniu nieprzyjaznych bakterii chorobotwórczych, robaków i drożdżaków. Więcej>>

Zgodnie z prawidłami medycyny chińskiej, wątroba również lubi kwaśny smak, zapewne dlatego, że w wyniku kiszenia w potrawie (kiszone ogórki, kapusta, czosnek, buraki) powstaje wiele korzystnych dla organizmu enzymów, posiadających dodatni wpływ na jej działanie.  Kiszone warzywa będą również leczyć wątrobę.


W układaniu zdrowego menu pomoże również opracowanie dotyczące zastosowanie diety rozdzielnej, która wyłącza możliwość jedzenia skrobi (np. ziemniaki) z białkami ( np. mięso), ale dzięki temu sprzyja lepszemu trawieniu pożywienia oraz wspomaga utrzymania homeostazy w organizmie.

Taka diet rozdzielcza nie pozwala na obciążenie organizmu niestrawionymi resztkami pokarmu,  jest wskazana dla wszystkich osób z chorobami układu trawienia jak też w celu utrzymania prawidłowej wagi (niedowaga i nadwaga), z problemami alergii, astmy, wielu innych chorób w tym nowotworowych oraz z problemami zespołu chorób metabolicznym:  miażdżyca, cukrzyca, podagra, nadwaga.

Więcej na 3 stronach opisu  tutaj >>>


4/ Indywidualne podejście do sposobu przygotowania i doboru potraw z uwzględnieniem typu grupy krwi - dieta zgodna z grupa krwi:

link: http://www.faceci.com.pl/dieta.html   

SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu

5/ Aspartam czy Ksylitol do słodzenia?

a/ Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to:

bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:

guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).
Więcej: http://www.gronkowiec.pl/aspartam.html

b/ Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.

Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę, grzybicę, odchudzający się), bądź nie chcą używać cukru. Praktycznie jedyny cukier dla cukrzykow, cukier dla diabetyków.

Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.

Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:

  • próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie

  • suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)

  • zapaleniu ucha środkowego

  • przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych

  • przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne

  • stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę

  • przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie

  • likwiduje niemiły zapach z ust

ZMNIEJSZA APETYT NA SŁODYCZE, DZIAŁA PRZECIWPRÓCHNICZO
http://ksylitol.info/ksylitol_info/ksylitol/

ZAMÓWIENIA >>


TERAPIA DOKTORA MAX'A GERSONA 

Więcej szczegółów tutaj>>

<<< Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji i poleć nasz serwis znajomym


OWOC BOGÓW - MANGOSTAN

 

Wzmacnia organizm, wzbogaca go w bioenergię i niezbędne składniki, działa silnie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo dzięki temu, iż jest najsilniejszym antyoksydantem znanym w przyrodzie. Mangostan to również pomoc w infekcjach

Tym czasem więcej tutaj >>>

 

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczo¶ci 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie cało¶ci lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ¶cigane z cał± surowosci± polskiego i europejskiego prawa.