Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
   

Inne hity firmy CaliVita International

 

 
 
 
   

Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy

 

 
 
 
   

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 

 

 

 

 

UWAGA!

Informacje umieszczone w tym serwisie służą wyłącznie do celów informacyjno - edukacyjnych, a nie do stawiania diagnozy, rozpoznawania czy sugerowania sposobów traktowania różnych chorób. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny a nie reklamowy.
Celem jest promocja profilaktyki i utrzymanie zdrowia. W żadnym razie nie może zastąpić diagnozy lekarza. Aby walczyć z chorobą, należy ją dobrze poznać - tak skutki choroby wg. wyników badań jak i jej liczne , możliwe przyczyny, które tkwiły w organizmie wiele dni, miesięcy, a nawet lat.

Informacje zawarte w tym serwisie pochodzą z moich wieloletnich doświadczeń i przekonań oraz pozyskane są od naszych Klubowiczów stosujących suplementy CaliVita - przedstawiają mój osobisty pogląd w sprawie - autor tekstów serwisu: mgr Renata Zarzycka.

Serwis pisany jest zgodnie z KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ - Tekst uchwalony w dniu 2 kwietnia 1997 r. przez Zgromadzenie Narodowe - Rozdział II
WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA - Art. 54.

1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
2. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane. Ustawa może wprowadzić obowiązek uprzedniego uzyskania koncesji na prowadzenie stacji radiowej lub telewizyjnej.


W sprawie stosowania naturalnych produktów tzw. suplementów, zasięgnij konsultacji ze specjalistą dobrze znającym specyfikę wspomagania leczenia naturalnymi metodami, zapoznanym ze szczegółami dotyczącymi naturalnych produktów (tzw. suplementy), a szczególnie produktów CaliVita i ich zawartości w cenne składniki oraz co do wprowadzania ich do żywienia, w celu wzbogacenia codziennej diety. Jeśli nie znasz takich specjalistów (lekarz z wiedzą z zakresu medycyny naturalnej, dietetyk, inny) - zapytaj specjalistów w zakresie suplementów
tutaj >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

  Gronkowce     Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
  Zakażenie    Autoszczepionka    Antybiotyki    Immunologia   Probiotyki    Dieta 
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia    S.O.S.    subskrypcja  
Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz  Ocean21Noni

ZENTHONIC  Śmiertelna bakteria  TOKSYNY  Klub CaliVita 


CHOROBY>>>  BOTULIMIA, BOTULIZM, BOTULIN, Botulimia

botulizm med. zatrucie jadem kiełbasianym, choroba kiełbasiana.
              Etym. - nm. Botulismus 'jw.' z łac. botulus 'kiełbasa'.

"Zwiedzając Instytut Pszczelarski w Cele dowiedziałem się o ciężkim położeniu pszczelarzy w Niemczech. Zmuszeni są dawać swoim pszczołom medykamenty by te mogły normalnie funkcjonować. Ostatnio są tam prowadzone prace w zakresie genetyki, biologii. Ja nie jestem z branży, ale chciałbym wiedzieć, czy w Polsce tez jest podobna sytuacja? Kupując i jedząc smaczny miód nie przypuszczałem, że w pszczelarstwie jest takie położenie. Przekonany byłem, że co od pszczoły to musi być zawsze zdrowe. A tym czasem w miodzie występują ślady antybiotyków.
Czy w Polsce są hodowle pszczół, które nie otrzymują leków?
A co najgorsze, to rozprzestrzenia się nowa choroba krwi, która ukryta jest w miodzie. Słysząc takie informacje odechciewa się jedzenia miodu. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje na nurtujący mnie temat."



Problem "choroby krwi" dotyczy botulimii, która nie jest chorobą krwi, lecz zatruciem jadem kiełbasianym.

Stwierdzone w 1976 roku w USA cztery przypadki zatrucia Clostridium botulinum  (zobacz też odmianę: Clostridium difficile) wynikały z braku zachowania podstawowych zasad higieny. Przegląd najnowszej literatury dotyczącej zagadnienia "miód a botulinizm u dzieci" wykazują w dalszym ciągu duże zainteresowanie tym tematem. Badania wykazały, bowiem, że spory Clostridium botulinum występują powszechnie w ziemi, kurzu oraz w środowisku morskim. Obecność tych bakterii jest  zaskakująco wszechobecna w nas i wokół nas.
Tworzy odporne na ciepło przetrwalniki, które potrafią przeżyć miesiącami czy latami.
Te przetrwalniki można znaleźć w osadach morskich, piasku, łajnie wielbłądów, koni i osłów, odchodach psów, kotów, ptaków, a także na ludzkich genitaliach, w przewodzie pokarmowym i kale. Bakteria rozprzestrzenia się drogą pokarmową, często z powodu zabrudzenia rąk w toalecie czy po dotknięciu brudnej klamki u drzwi.

Stąd niekiedy mogą dostać się do miodu. Ani pszczoły, ani miód nie są jednak odpowiednim dla tych mikroorganizmów środowiskiem, nie są więc potencjalnym źródłem zakażenia. Sam miód jest z resztą środowiskiem bakteriostatycznym i bakteriobójczym ze względu na skład chemiczny, stężenie cukrów oraz uwalnianie nadtlenku wodoru w procesie konsumpcji.

Śmiercionośna toksyna

Najpoważniejszym zagrożeniem są zatrucia wywołane przez toksynę bakterii o nazwie laseczka zgorzeli gazowej i jadu kiełbasianego, występującą w nieodpowiednio wysterylizowanych konserwach mięsnych, niedopieczonych mięsach i rybach, pozostawionych w temperaturze otoczenia. Zwiastunek zakażenia konserw są zwykle „wdęcia: konserw.

Clostridium botulinum - laseczka jadu kiełbasianego

Zabójcze dla zdrowia i życia są miliardowe części grama toksyny, jaką wytwarza laseczka jadu kiełbasianego tzw. nanogramy.

Uwaga! Zatrucie może zakończyć się zgonem!

Śmiertelna dawka toksyny jadu kiełbasianego wynosi bowiem tylko 0,000001 g. Trucizny są odporne na ogrzewanie, aby je zlikwidować trzeba by gotować zakażoną żywność przez 5 godzin.

Clostridium botulinum  może być groźnym orężem terrorystów jako broń biologiczna. Terroryści zakładają farmy kultur żywych bakterii, dzięki którym wywołują tzw. botulizm - zatrucie żywności przez bakterie selektywne atakujące system nerwowy.
W takim przypadku należy pilnie przeciwstawić się porażaniu przez toksyny kolejnych narządów podając naturalną antytoksynę w postaci enzymów liofilizowanego soku noni, neutralizując szkodliwe toksyny bakterii Clostridium botulinum i zwiększając szanse chorego na zminimalizowanie skutków zatrucia, pomoc medyczną w porę i wyjście z choroby. Szczegóły tutaj>>>

Czujność w sklepie!

Wbrew swej nazwie laseczki jadu kiełbasianego spotyka się nie tylko w wędlinach, ale także w różnych konserwach warzywnych czy rybnych, często przygotowywanych w domu (weki), peklowanym mięsie, serach dojrzewających. Jad kiełbasiany wykryto już w wielu rodzajach żywności, takich jak: kukurydza w puszcze, papryka, zielona fasolka, zupy, buraki, szparagi, grzyby, dojrzałe oliwki, szpinak, tuńczyk, mięso kurczaka, kurze wątróbki oraz pasztet z wątróbek, wędliny, szynka, kiełbasa, faszerowane bakłażany, homary, oraz wędzone i solone ryby. Zawsze zwracamy uwagę na tzw. wzdęcia puszek wskazujące na zagrożenie rozwojem laseczki jadu kiełbasianego.

Poziom zagrożenia

Zatrucie jadem kiełbasianym nie jest zjawiskiem częstym - w Europie zanotowano w latach 90-tych - 1160 - 1351 przypadków rocznie. Jednak zatrucie jadem kiełbasianym charakteryzuje się wysoką zachorowalnością i umieralnością.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

Okres wylęgania choroby waha się od kilku godzin (po 12) do kilku dni (do 36 godz.) po zjedzeniu zanieczyszczonej żywności początek choroby: podwójne lub zmącone widzenie, niewyraźna wymowa, trudności połykania i postępujące osłabienie, które zaczyna się  od barków i schodzi w dół.

Przebieg zakażenia: ofiary, które spożyły niewielkie dawki mogą przeżyć, ale większe dawki mogą spowodować porażenie mięśni i zgon w ciągu 24 godzin, jeżeli pacjent nie ma dostępu do aparatury wspomagającej oddychanie.

Surowica: służba sanitarno-epidemiologiczna musi utrzymywać stały zapas surowicy w razie konieczności szybkiego zastosowania

Zagrożenie: botulizm jest wywoływany przez toksynę botulinową, która jest niezwykle silną i śmiercionośną trucizną już w małych ilościach - jednej miliardowej części grama. Według doniesień ekspertów japońska sekta bezskutecznie usiłowała przeprowadzić zamach z użyciem toksyny botulinowej. Toksyna może być użyta do skażenia wody i żywności, ale ponieważ szybko ulega zniszczeniu pod wpływem chloru, dostawy wody nie są zagrożone. Trucizna jest bardzo niestabilna jako czynnik biologiczny, co sprawia trudności przy jej rozsiewaniu w otwartym środowisku. Do zakażenia botulizmem nie dochodzi w wyniku kontaktu z osobą zakażoną.

Zatrucie jadem kiełbasianym

Zatrucie jadem kiełbasianym, botulizm (łac. Botulismus; z łac. botulus – kaszanka lub kiełbasa, rodzaj potrawy z surowego mięsa popularny wśród uboższych warstw ludności starożytnego Rzymu) to zespół toksycznych objawów wywołany działaniem wytwarzanego przez beztlenową bakterię Clostridium botulinum jadu kiełbasianego na organizm.

Do zatrucia dochodzi drogą pokarmową (spożycie pokarmów zawierających toksynę), a w wyjątkowych przypadkach także w przebiegu zakażenia bakteryjnego rany (botulizm przyranny).

W przebiegu zatrucia występują 2 grupy objawów:

  • objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha

  • objawy toksycznego działania toksyny botulinowej

    • osłabienie, bądź porażenie różnych grup mięśni, charakterystyczne i łatwo zauważalne jest opadanie powiek, nadające twarzy senny wyraz

Najczęściej źródłem zatrucia są konserwy, często mięsne, ale również jarzynowe czy rybne. Bywają to często przetwory wytwarzane w warunkach domowych, lub przeterminowana lub niewłaściwie przechowywana żywność zakupiona w handlu. Jeśli wieczko jest wybrzuszone (bombaż), konserwa na pewno nie nadaje się do spożycia.

W literaturze medycznej opisał to zatrucie w 1817 roku niemiecki lekarz i pisarz Justinus Kerner, który przeanalizował przypadek, jaki wydarzył się w 1793 w miejscowości Bad Wildbad, gdzie po spożyciu wędzonej kiełbasy zachorowało 13 osób, a 6 z nich zmarło. Powiązał on to zdarzenie z jadem, pojawiającym się w nieświeżych wędlinach. W 1869 inny niemiecki lekarz, H. Müller, opisał kilka epidemii takich zatruć, które zdarzyły się w I połowie XIX wieku i pierwszy wprowadził nazwę botulism jako określenie jednostki nozologicznej. Bakterie odpowiedzialne za to zatrucie, Clostridium botulinum (dawniej Bacillus botulinum), odkrył i nazwał w 1897 belgijski bakteriolog Emile Pierre van Ermenghen.

Spożycie występującej naturalnie np. w miodzie bakterii Clostridium botulinum może w bardzo rzadkich przypadkach spowodować u niemowląt poniżej pierwszego roku życia ciężką chorobę zwaną botulizmem dziecięcym. W tym przypadku choroba rozwija się nie na skutek działania toksyny botulinowej, ale z powodu namnażania się bakterii w ustroju.

W ciężkich przypadkach zatruć może dojść do zatrucia śmiertelnego (10-25%) z powodu:

Clostridium botulinum należy, wraz z laseczką tężca, jadu kiełbasianego, Clostridium difficile i laseczką zgorzeli gazowej powodującej gangrenę, do dużego rodzaju bakterii z grupy Clostridium.

Profilaktyka to odpowiednia technologia i higiena produkcji żywności

Ogólnie uważa się, że odpowiedni poziom ochrony konsumenta przed C. botulinum jest zapewniony, gdy produkty są ogrzane lub napromienione w warunkach, które powodują redukcję przetrwalników laseczek jadu kiełbasianego o 12 tzw. cykli wykładniczych. Odpowiednie zastosowanie wymogów higieny wg. standardów GMP, GHP i HACCP w zakładach przetwórstwa żywności powinno zapewnić dostateczną ochronę konsumenta.


Jak sobie poradzić podczas ostrej biegunki stosując naturalne metody wspomagające?

Podawaj natychmiast duże ilości zasiedlającej jelito mikroflory najlepiej w postaci produktów o dużej ilości flory acidophilus np. AC Zymes >>>  oraz wspomagającego leczenie biegunek, tonizującego bakteryjne toksyny ziołowego preparatu tzw. "Zielony uzdrowiciel " - Green Care>>>

Pacjent misi mieć pilny dostępu do aparatury wspomagającej oddychanie!

============================================

Aby odtruć organizm z resztek bakterii i oczyścić z toksyn po biegunce, przez kolejne miesiące (tak jak długo żyją przetrwalniki), stosuj szczególnie:
Nopalin,
AC Zymes - więcej >>>
Liver Aid  - więcej >>>
oraz
2 miesiące ParaProteX  i wymiennie 2 miesiące  Pure Yucca na zmianę.

Podczas kuracji warto wypłukiwać toksyny z organizmu podając OCEAN21 lub liofilizowany owoc noni - bogactwo leczniczych enzymów.
Produkty te wskazane są również podczas poważnego zatrucia organizmu toksynami pasożytniczymi np. SEPSA (posocznica) jako silna antytoksyna. Więcej tutaj>>>.

Przez 2-4 miesiące stosuj dawki lecznicze w . produktów, a dalej profilaktyczne. Szczegóły dawkowanie w odtruwaniu organizmu tutaj>>>
.
W ciągu tych kilku miesięcy kuracji, stosuj odpowiednie żywienie, wymagane w chorobach i  po  infekcji i przywracaj pilnie przyjazną mikroflorę, odtruwające wątrobę oraz przywracające homeostazę w całym organizmie.  Zobacz tutaj >>>

============================================

Zobacz też: zatrucie


Kiedy antybiotyki działają "za dobrze" >>>

FORUM     DYSKUSYJNE    DLA   CZYTELNIKÓW


OWOC BOGÓW - MANGOSTAN

 

Wzmacnia organizm, wzbogaca go w bioenergię i niezbędne składniki, działa silnie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo dzięki temu, iż jest najsilniejszym antyoksydantem znanym w przyrodzie. Mangostan to również pomoc w infekcjach

Do serwisu zapraszamy już w czerwcu 2006
Tym czasem więcej tutaj >>>

 


 

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.